Megérkeztek az új iPad Pro készülékek, számítógépeket megszégyenítő teljesítménnyel

Az új táblagépben debütált az Apple M4 rendszerchip, de az Ultra Retina XDR OLED kijelző mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Az Apple mai termékbemutatója előtt több helyen is azt lehetett olvasni, hogy a következő generációs iPad Pro készülékek az akkor még be sem jelentett Apple M4 rendszerchipekkel fognak érkezni. Ezt természetesen sokan kétkedve fogadták, hiszen az előző generációban az M2 dolgozik, illetve sokan nem akarták elhinni, hogy az új hardvergeneráció egy iPadben, nem pedig egy Macben mutatkozik be. Mégis így történt: a mai bemutatott 13 és 11 hüvelykes iPad Pro készülékekben az Apple M4 chip dolgozik, ami nem csak ezen gépek elképesztő erejét reprezentálja megkérdőjelezhetetlen módon, hanem egyben tovább vékonyítja a számítógépeket és a táblagépeket elválasztó, amúgy sem különösebben vastag falat.

Megérkeztek a 2024-es iPad Pro készülékek

A második generációs 3 nanométeres gyártástechnológiával készülő M4 rendszerchip olyan teljesítmény birtokosává teszi az új iPad Pro készülékeket, amelyről az asztali számítógépek jelentős része is csak álmodni mer. A 10 CPU-maggal (4 teljesítményorientált és 6 energiatakarékos) és 10 GPU-maggal rendelkező megoldás a CPU-igényes feladatokban másfélszer gyorsabb az M2-nél, renderelési teljesítményben pedig annak négyszeresét tudja. Természetesen az M3-ban bemutatott újdonságok, például a dinamikus cache-elés (Dynamic Caching) és a hardveresen gyorsított ray-tracing itt is elérhetők, így ezek iPadben most először kaphatók. Mindezt a 11 hüvelykes gépnél egy 5,3 milliméter vékony, pehelysúlyú (444 és 446 gramm, ez utóbbi a WiFi + Cellular modell) készülékházba sikerült beszorítani. Ami azt illeti, a 13 hüvelykes gép még ennél is vékonyabb, mindössze 5,1 milliméterről beszélünk, amihez 579 vagy 582 grammos tömeg párosul. Érdekesség, hogy az új iPad Pro készülékek minden idők legvékonyabb Apple termékei, elképzelni sem tudjuk, hogy ezt hogyan lehetne még tetézni. 

13 és 11 hüvelykesek az új iPad Prók

A 264 PPI-s pixelsűrűségű Ultra Retina XDR OLED kijelző két panelt használ tandem kialakításban, aminek köszönhetően egészen elképesztő, akár 1600 nites fényerőt tud HDR-esetében. A minőség lélegzetelállító, a korábban látottaknál is mélyebb feketék, rossz fényviszonyok között is megjelenő részletek jellemzik, amelyeket valószínűleg számokkal le sem lehet írni, de azért megpróbáljuk: 2 millió az 1-hez kontrasztarány, P3 széles színtartomány, 10 és 120 Hz közötti frissítési gyakoriságú adaptív ProMotion technológia, és persze True Tone. A háttértár 256 GB-tól 2 TB-ig terjed, a színválasztékban nincs meglepetés, az újdonságok szürke és fekete változatokban érhetők el. A 12 megapixeles előlapi kamera az új iPad Airekhez hasonlóan a hosszabbik oldal közepére került, ami kiváló elhelyezés a videohívások során, a hátlapi kamera pedig szintén 12 megapixeles, TrueTone vakuval van szerelve. A négy hangszórós rendszer részletgazdag audioélményt ígér, a stúdióminőségű mikrofonok pedig szintén jól jönnek majd a videohívások során. Az új Apple Pencil természetesen támogatott, a kiegészítő magasra teszi a lécet a rajzolás, a festés, a kézírás és a jegyzetelés élményében, pixelpontosan működik, alacsony a késleltetése, dőlésérzékeny és a kéznyomszűrést is támogatja. A 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülő borítású eszközök 2024. május 15-től lesznek elérhetők, de már előrendelhetők.

iPad Pro 13" (2024) Wi‑Fi 256GB (normál üveg) - asztrofekete
iPad Pro 13" (2024) Wi‑Fi 256GB (normál üveg) - asztrofekete
649 990 Ft

Készleten

iPad Pro 11" (2024) Wi‑Fi 256GB (normál üveg) - ezüst
iPad Pro 11" (2024) Wi‑Fi 256GB (normál üveg) - ezüst
499 990 Ft

Jelenleg nem elérhető