Megérkeztek az új iPhone-ok, lássuk a felhozatalt

A várakozásoknak megfelelően tovább folytatódott az őszi termékdömping az Apple-nél és az évnek még koránt sincs vége! Október 13-án az amerikai gyártó végre lerántotta a leplet új generációs iPhone modelljeiről és újfent feladta a leckét a konkurenciának.

Október 13-án, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple „Hi, Speed.” nevű termékbemutatója. Az esemény a már megszokott idei formátumban, nézők nélkül, kizárólag online zajlott, de ezt mi ezúttal sem bántuk. Szuperül felépített díszletekből, a Steve Jobs theatre-ből, de még az Apple épületének a tetejéről is voltak bejelentkezések, melyeken a gyártó különböző munkatársai prezentálták a legújabb termékeket. Összefoglalónk végén akár vissza is nézhetitek az eseményt, ha szeretnétek. Erősen ajánljuk!

HomePod mini

Az Apple stílszerűen egy olyan termék bejelentésével kezdett, mely használata és létezése nagyon is aktuális napjainkban. Az otthon és ezen belül okosotthon központú felvezetés igazán jó választásnak bizonyult, hiszen 2020-ban minden eddiginél több időt töltünk otthonainkban, hol éppen munkával, hol tanulással, hol szórakozással. Ahhoz, hogy ezekből a helyzetekből és otthonunkból is kihozhassuk a legtöbbet az Apple úgy döntött kibővíti a HomePod termékcsaládját, mégpedig lefelé. A HomePod mini névre keresztelt új, Siri-vel ellátott okoshangszóró a hazánkban sajnos továbbra sem kapható HomePod kisebbik változata lesz.

Az intelligens asszisztensen és a kisebb kialakításon felül a gyártó elképesztő 360 fokos hangzást és új funkciókat is ígér. A HomePod mini belsejében az Apple Watch Series 5-ben debütált S5-ös chip található, melynek segítségével méretén bőven túlmutató hangzást fog tudni felmutatni, már ha hihetünk az állításoknak. A termék itthon egyelőre nem lesz elérhető hivatalosan, pedig egy Bose Soundlink Mini II mellett azért szívesen meghallgatnánk mire képes a kicsike. Az új okoshangszórót az Apple U1-es chipjével is ellátták, így az képes lesz érzékelni az iPhonunk pontos helyzetét, mely a zene interaktív vezérlésében játszik majd fontos szerepet.

Siri

A HomePod mini érkezésével egyidejűleg a Siri is új funkciókkal bővül, így a jövőben képes lesz felismerni a háztartásban élő személyek hangját és ennek megfelelőn tájékoztat majd minket a napi teendőinkről és a szükséges információkról, melyek persze egyénenként változhatnak. Ezen felül a Siri-t egy új Intercom funkcióval is ellátták, mely tulajdonképpen az Apple Watch-ok Walkie-Talkie funkciójának otthoni változata lesz. Az Intercom segítségével akár a lakásunkban elszórt HomePodokon keresztül is szólhatunk majd a családtagjainkhoz, akárcsak a szupermarketekben, mikor elhagyjuk a gyerekeket. Viccet félre téve remek termék lett a HomePod mini, mégpedig igazán megnyerő áron, így sajnálhatjuk, hogy az Apple továbbra sem hozza a magyar piacra.

Az iPhone új korszaka kezdődik

A színpadra lépő Tim Cook pontosan ezekkel a szavakkal vezette fel az új iPhone-ok bemutatóját. Az új korszak alatt pedig elsősorban az iPhone-okban idén debütáló 5G hálózatra gondolt, mely minden eddiginél fejlettebb, gyorsabb és biztonságosabb adatkapcsolatot tesz majd lehetővé készülékeinken a jövőben. Ez az új hálózati technológia természetesen az idei összes iPhone modellben elérhető lesz. Apropó összes modell. A gyártónak sikerült nem csak minőségben, de mennyiségben is rátennie egy lapáttal a 11-es tavalyi iPhone szériára, hiszen ezúttal 4 modellt mutattak be a nagyközönségnek.

iPhone 12

Az idei iPhone széria teljesen új külső megjelenést kapott, a gyártó visszatért az iPhone 4-nél és 5-nél is használt kicsit szögletesebb kialakításhoz. Az anyaghasználatot tekintve maradtak a jól bevált receptnél, így a készülék vázát továbbra is alumínium, elő- és hátlapját pedig üveg borítja. Az iPhone 11 utódjának szánt 12-es modell az állandónak mondható fekete, fehér és (PRODUCT)RED mellett zöld és kék színekben lesz majd kapható. Az új kialakításnak köszönhetően az iPhone 12 11%-kal vékonyabb, 15%-kal kisebb és 16%-kal könnyebb elődjénél, ami szép teljesítmény, ha azt vesszük, hogy a kijelző mérete változatlan maradt. A kisebb kialakítás szerencsére nem ment a teljesítmény rovására, hiszen az új modell igen meggyőző számokat tud felmutatni, de erről majd kicsit később.

Ugyan a készülék képátlója maradt 6,1 inch, ez a kijelző már nem az a kijelző, mint amivel az előd operált. Az iPhone 12 új Super Retina XDR kijelzője a Pro modellekből ismert OLED technológiára épül és az elődjénél kétszer nagyobb (460ppi) pixelsűrűséggel rendelkezik. Az elképesztő kétmillió az egyhez kontrasztaránynak és az 1200 nites maximális fényerőnek köszönhetően pedig az új kijelző képes a HDR10 szabványnak megfelelő széles dinamikatartományú tartalmak megjelenítésére is. Ez azonban még nem minden!

A kijelzőpanelt egy Ceramic Shield névre keresztelt új üvegborítással látták el, mely a gyártó ígéretei alapján négyszer ellenállóbb az esésekkel és ütésekkel szemben, mint a Corning korábbi megoldása. Elmondásuk alapján ezt úgy érik el, hogy az üveg belső szerkezetébe nanométerű kerámiakristályokat építenek be melyek keményebbek a legtöbb fémnél. Az eljárás elképesztően bonyolult, hiszen a kerámia alapvetően nem egy átlátszó anyag, azonban a kristályok típusát és a kristályosság mértékét beállítva sikerült olyan különleges összetételt kialakítaniuk mely nemcsak kiaknázza a kerámia ellenálló képességét, de lehetővé teszi annak átlátszóságát is.

A14 Bionic

Ahogy az várható volt, az új modellek az iPad Air 4-ben nemrég bemutatott A14 Bionic chipet kapták, ami már az új 5 nanométeres gyártástechnológiára épül. A lapka egy 6-magos CPU-val és egy 4-magos grafikus processzorral van felszerelve, melyek együtt körülbelül 50%-os teljesítménynövekedést eredményeznek az elődhöz mérve. Ami pedig a gépi tanulást illeti, az új 16 maggal ellátott Neural Engine-nek köszönhetően a chip elképesztő, 11 trillió számítást is képes elvégezni másodpercenként. Azt figyelembe véve, hogy már az elődben található lapka is képes volt felvenni a versenyt az asztali számítógépek teljesítményével, azt kell mondjuk, hogy ezek több, mint meggyőző számok.

A plusz teljesítmény az Apple esetében azonban nem a számok dobálásáról szól, hiszen az iPhone-ok chipjei híresen jól működnek a csomagjukban és ha csak az elmúlt pár évet nézzük, rengeteg különböző módon járultak már hozzá egy-egy szoftveres funkció működéséhez. Az egyik ilyen terület például a fotózás, ahol idén is kaptunk pár újítást.

Az alapmodellt az elődhöz hasonlóan egy kétkamerás rendszerrel szerelték fel, mely egy 12MP-es ultraszéles látószögű kamerából és egy új f1.6-os rekesszel rendelkező széles látószögű kamerából áll. Utóbbi esetében egy új 7 lencsetagból álló optikát használ a gyártó, mely javítja a kamera teljesítményét gyenge fényviszonyok mellett. Az erősebb chipnek és Neural Engine-nek köszönhetően pedig a kamerák képfeldolgozása is tovább fejlődött. Ennek köszönhetően ezentúl az előlapi kamerával is fotózhatunk majd Night Mode-ban, illetve time lapse videót is készíthetünk ebben a funkcióban.

MagSafe

Az Apple híresen szereti a kiegészítőit, így nem meglepő módon minden alkalmat megragad, hogy valami újítást csempésszen a termékei mellé. Ezúttal egy egész kiegészítő családot kaptunk, mely az ismerősen csengő MagSafe elnevezést örökölte. A kiegészítők alapját az adja, hogy az új iPhone-ok hátlapjában a vezeték nélküli töltésre szolgáló tekercs mellett egy mágneses gyűrű is helyet kapott. Ezen gyűrű segítségével a kompatibilis töltők nemes egyszerűséggel a helyükre ugranak majd, így biztosítva a leghatékonyabb vezeték nélküli töltést. Ezt a mágnest azonban gyári tokok, a tokra rögzíthető pénztárcák, de még külső gyártók autós töltői is tudják majd használni.

Apropó kiegészítők. Az új Apple Watch-ok debütálás óta sejteni lehetett, hogy az iPhone-ok doboza is karcsúsodni fog, az amerikai gyártó pedig nem okozott csalódást. A környezetvédelem és az elektromos hulladékok visszaszorításának jegyében az iPhone modellek dobozából mostantól kihagyják az eddig megszokott fülhallgatót és a töltő adaptert, így készülékünk csupán egy USB-C - Lightning kábellel fog érkezni. Ezt a lépést visszamenőleg minden korábbi modellre is érvényesítik, így a termékpalettában továbbra is elérhető iPhone 11-re, XR-re és SE-re is.

iPhone 12 mini

Mint említettük, az eseményen ezúttal 4 új iPhone modell került bemutatásra, a palettát pedig a HomePod-hoz hasonlóan itt is lefelé bővítették. A felhasználók egy része régóta várt már egy kisebb méretű iPhone-ra, ami a nagytestvérek szintjén teljesít. Ilyet tulajdonképpen az első iPhone SE óta nem kaptunk, egészen mostanáig. Az iPhone 12 mini 5,4 inches kijelzővel érkezik és tulajdonképpen pontosan az, aminek hívják, hiszen a méretétől eltekintve mindenben megegyezik a nagytestvérrel. Az új modell méretben valahol az iPhone 5 és az iPhone 8 mérete között helyezkedik el, vagy ha úgy tetszik a két SE generáció modellje között. A teljes előlapot kitöltő kijelző miatt viszont ehhez hasonló iPhone-t még nem láttunk soha, így személy szerint mi erre vagyunk a leginkább kíváncsiak.

Jöjjenek a nagyfiúk

Az Apple amellett, hogy törekszik a felhasználói bázisának és termékpalettájának bővítésére, minden évben igyekszik valamivel kedveskedni a pro felhasználóinak is. Pontosan ezért létezik az iMac Pro, a MacBook Pro vagy akár a Mac Pro. Az iPhone-ok esetében azonban a Pro vonal mindig valami mást jelent, hiszen ezekbe a modellekbe mindig olyan funkciók és újítások kerülnek, amik a belépő szintű termékekbe még nem, vagy már nem férnének bele. Ilyen volt például korábban az OLED kijelző technológiája is, de mint olvashattátok ez idén már befért az iPhone 12-be is.

Tehát a kérdés az, mitől pro a Pro és miért érdemes ezt a modellt választanunk. Ami továbbra is fixen változatlan az a prémium anyaghasználat, így ennek megfelelően a Pro modellek váza rozsdamentes nemesacélból készül, míg elő és hátlapja üvegből, utóbbi esetében matt felülettel. A Pro modellek a már megszokott ezüst, arany és grafit színeken felül idén óceánkék színben is kaphatóak lesznek. Ami az ellenállóságot illeti, a Pro modellek természetesen szintén megkapták a Ceramic Shield üvegborítást, sőt a készülék minden eddiginél jobban viseli a vizet. A gyártó állítása szerint 6 méteres mélységig, akár 30 percig is vízálló a telefon, de úszni és búvárkodni azért továbbra se vigye magával senki.

A Pro modellek ezúttal is két méretben, de most 6,1 inches és 6,7 inches kijelzővel érkeznek, így még a keskenyebb kávák és az új dizájn ellenére is elődjeiknél valamivel nagyobb méretűek.

Pro Kamera

Az idei Pro széria egyértelmű erőssége a fotózásban és a kamera képességeiben mutatkozik meg. A Pro és a Pro Max modellben is 3 különálló kamera kapott helyet. Az ultraszéles látószögű, a széles látószögű és a telefotó kamerán túl azonban idén egy LiDAR szkennert is találunk a Pro modellekben, mely már ismerős lehet az idei iPad Pro-ból. A távolságérzékelő szenzor segítségével a kamera még gyenge fényviszonyok mellett is képes lesz pontosan és gyorsan fókuszálni, ami a folyamatosan fejlődő Night Mode számára is elengedhetetlen. A LiDAR szkenner ezen felül a Portré funkciónál is hasznos lesz, hiszen a segítségével a kamera még pontosabb képet kap majd a tárgyak térbeli helyzetéről.

Az iPhone 12 Pro Max azonban még a Pro modellek közül is kimagaslik a kamerák terén. A széles látószögű kamerája egy 47 százalékkal nagyobb érzékelőt kapott, ezáltal megnőtt a rajta található képpontok mérete, mely hatalmas mértékben növeli a kamera fénybefogadó képességét. Ez a kamera új képstabilizálást is kapott, mely a lencse helyett már az érzékelőt stabilizálja, így a képek akkor is élesek lesznek, amikor nem tudod stabilan tartani az iPhoneodat. Ha ez nem lenne elég, a telefotó kamera gyújtótávolsága 52mm-ről 65mm-re változott, így a modell optikai zoomtartománya négyszeresről ötszörösre nőtt.

Szoftveres varázslat

A modernkori fotózásban már nem minden a hardver és ezt tudják az Apple-nél is. Pontosan ezért rengeteg gépi tanulásra és utólagos képfeldolgozásra épülő funkció került bele az iPhone-okba az elmúlt években. Ezek kiválóan működnek is, azonban ahhoz, hogy ezeket a funkciókat használhassuk a gyári kamera alkalmazásból kell készítenünk a felvételeket, abból pedig mindig is hiányzott valami. Hiányzott, egészen mostanáig. Az Apple ProRAW funkciójának hála a jövőben bátran használhatják a maximalista fotósok is a gyári kamera appot, hiszen nemsokára RAW formátumban is készíthetünk majd vele felvételeket.

Az Apple úgy néz ki nem csak a fotósoknak, a filmeseknek is szeretne kedveskedni. Pontosan ezért, az iPhone 12 Pro az eddigi 8 bites helyett már 10 bites videók rögzítésére is képes, így sokkal élethűbb, akár 700 millió szín megjelenítésére is képes HDR videókat tud felvenni. Ami még ennél is jobb, hogy a filmiparban használatos Dolby Vision formátumban is rögzít.

Árazás és megjelenési dátumok

Az új termékek bevezetése két lépcsőben fog történni. Első körben a két 6,1 inches modell, tehát az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro értékesítése fog elindulni, ezeket a modelleket október 16-tól lehet majd előrendelni és az első darabok egy hétre rá, október 23-tól lesznek elérhetőek.

Ezt követően pedig a paletta két szélső modellje, az iPhone 12 mini és az iPhone 12 Pro Max értékesítése indul majd, melyek előrendelésére november 6-ától lesz lehetőség.

A termékeket, azok specifikációját és árait pedig már megtalálhatjátok a weboldalunkon!