Megjelent és letölthető az macOS Catalina!

Az iOS új verziója és az iPadOS mellett szintén nagyon várós volt az új macOS 10.15-ös verziója, mely ez évben a Catalina becenevet kapta.

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést a Macünk tartalmáról. Érdemes bekapcsolni az iCloud szinkronizációt és igénybe venni a Time Machine adta lehetőségeket.

A frissítés a Rendszerbeállítások > Szoftverfrissítés menüpontjában jelenik meg.

És lássuk, hogy a teljesség igénye nélkül miket tartalmaz.

Apple Music, Apple Podcast és Apple TV alkalmazások

Anyag nem vész el, csak átalakul…, igaz ez az iTunesra is, mely a macOS új verziójában a fent nevezett három különböző appra bomlik szét. Kevés felhasználó van, aki tisztességgel megsiratná az iTunest, pláne, hogy az új appokkal a vállalat sokkal egyszerűbb és fejledtebb használatot igér, ami valószínűleg így is lesz.

Az iOS-ből már jól ismert Apple Music Macen is ugyanazt hozza majd, mint eddig a mobileszközökön: ide kerülnek be a letöltött, megvásárolt és CD-ről rippelt (komolyan, ez még valakinek opció?) számok, az iTunes Music Store is innen lesz elérhető egy kattintással.

A teljesen új Apple TV app egyrészt helyettesíti az iTunes Movies részét. Azonban a kicsit Netflixes beütésű új alkamazásnak (ami egyébként a fizikális Apple TV-n is ugyanilyen új kinézetet kapott) van egy másik, sokkal inkább kulcsszerepe: a szeptemberben az USA-ban elrajtoló Apple TV+ szolgáltatás itt lesz elérhető Macen.

A különvált Apple Podcast app hozza azt, amit eddig is tudott az iTunes podcast füle, de egy sokkal átláthatóbb és jobban szelektált változatban. Több mint 700 000 podcast érhető el. Jönnek az egyéni értesítések az új részekről. Sokkal több és újabb kategória és kollekció érhető el, valamint megújul a keresés is.

És a végén jön a legjobb rész, a mobileszközökkel történő interakció: a szinkronizálás, frissítés és backupolás innentől kezdve már egyszerűen a Finderben lesz elérhető. Ahogy rádugod a készüléked a gépre, már meg is jelenik az eszközök között.

Sidecar

A Sidecarnak köszönhetően az iPaded most már egy extra kijelzőként használhatod a Macedhez, mely beviteli eszközként is tökéletesen működik, így minden arra alkalmas appban akár precíziósan rajzolhatsz is vele (pláne, ha van Apple Penciled is).

Biztonság

Tovább fejlődött a Gatekeeper, ami a legtöbb esetben a letöltések validálásáért és dokumentumok megnyitásáért fele. Egyben megérkezett az új Find My alkalmazás a Find My iPhone és Find My Friends összeolvasásából. A T2 chippel érkező Macek (jellemzően 2018-as és újabb kiadások) pedig már használhatják az Activation Lock zárat is.

Screen Time

Az iOS 12-ben debütált, és most a Macre is megérkező funkció technikailag tökéletesen azt tudja, mint a mobilos társa. A statisztikák mellett helyet kapott benne a Nyugalmi idő (Downtime), Alkalmazáskorlátozások (App Limits), Engedélyezés mindig (Always Allowed) korlátozási lehetőségek is.

Fejlesztői támogatás

A macOS Catalinában bemutatkozik egy sor olyan új API, mely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy hihetetlenül könnyen portolják iPadre írt alkalmazásaiket Mac-re, ami eddig nem a legkönnyebb feladat volt.

Egyéb változások

  • Megújult a fotók alkalmazás felülete, intelligensebb és jobban átlátható lett
  • Új köntöst kapott a Safari, jönnek a Siri ajánlások, megújultak a könyvjelzők és a letöltési manager is
  • Csakúgy, mint az iOS-ben, a Mail alkalmazásba itt is érkezik a blokkolás küldőnként vagy beszélgetésenként is
  • A Jegyzetekbe is megérkezett az új megosztási lehetőség, galéria nézet és okosabb keresés
  • Itt is megújult az Emlékeztetők alkalmazás, megkapta ugyanazokat a funkciót, amit az iOS-es verzió is tud

Kompatibilitás

A macOS Catalina az alábbi eszközökkel kompatibilis: 2017-es vagy annál újabb iMac Pro, 2015-ös vagy annál újabb MacBook, 2013-as vagy annál újabb Mac Pro, 2012-es vagy annál újabb iMac, 2012-es vagy annál újabb MacBook Air, 2012-es vagy annál újabb MacBook Pro, 2012-es vagy annál újabb Mac mini