Mi az az Apple Business Manager?

Az Apple Business Manager egy egyszerű, webalapú portál az IT-adminisztrátorok számára, amely együttműködik a választott külső mobileszköz-kezelő (MDM-) megoldással.

Egyre több vállalat használ Apple eszközöket, hiszen rengeteg érv szól mellettük. Ezek közé tartozik az Apple Business Manager is, egy olyan ingyenes vállalati szolgáltatás, amely egy helyről, egyszerű módon teszi lehetővé az eszközök, fiókok és alkalmazások kezelését. Technikai értelemben egy webalapú portálról van szó, amelyen keresztül a könnyedén lehet kezelni a vállalat tulajdonában lévő eszközöket, Apple ID-ket és alkalmazásokat. Az Apple Business Manager önmagában nem egy Mobile Device Management (MDM) eszköz, de nagyszerűen együttműködik azokkal és ki is egészíti őket. Magyarországon egyébként még mindig sok vállalat egyáltalán nem használ MDM-et, pedig az eszközök központi karbantartását és konfigurálását lehetővé tevő megoldások rengeteg időt és pénzt spórolnak meg a cégeknek. Az Apple Business Manager használata akkor is javasolt a cégeknek, ha nem használnak MDM-et, hiszen az Apple megoldása sok funkciót önmagában is ellát, illetve egy digitális eszközleltárként is működik.

Felügyelt Apple ID

Az Apple felhasználók két típusú Apple ID azonosítóval rendelkezhetnek: felügyelt Apple ID-val (angol nevén Managed Apple ID) és személyes Apple ID-val. A felügyelt Apple ID tulajdonosa és kezelője a vállalat, többek között új jelszavak beállítása és a szerepkör-alapú adminisztráció vonatkozásában. Ezen túlmenően ez az azonosító hozzáférést biztosíthat az iCloudhoz, helyet adhat az iPhone és az iPad készülékek biztonsági mentéseinek, illetve együttműködést tesz lehetővé az iWorkön keresztül. A személyes Apple ID-k a személyes adatok (fotók, iMessage-üzenetek, személyes jellegű iCloud-adatok) elérését és tárolását teszik lehetővé.

Mi az az Apple Business Manager?

Az Apple Business Manager használatával a felügyelt és személyes Apple ID-k együtt létezhetnek az adott eszközön, ez más módon egyébként nem megvalósítható. A rendszeren keresztül különféle szerepköröket is lehet adni, a Tartalomkezelő például a különféle szoftverlicenceket kezelhető, de más erőforrásokhoz nincs hozzáférése. Az Azure ID-t vagy Google Workspace-t használó vállalatok összekapcsolhatják ezeket az Apple Business Managerrel, így automatikusan létre tudnak hozni felügyelt Apple ID-kat. Ez a felhasználókezelés lehetővé teszi, hogy egy adott eszközt több felhasználó is használhasson, ami például műszakos munkarend esetén jelent segítséget. Ilyenkor minden munkavállalónak saját, az eszköz erőforrásait elérő fiókja van az eszközön, dedikált tárhellyel.

Eszközkezelés

Az Apple Business Managerben regisztrált eszközök bizonyítottan a vállalat tulajdonát képezik, így lehetőség nyílik azok eszközfelügyeletére is. Az iSTYLE-nál vásárolt készülékek kérés esetén hozzá is rendelhetők az Apple Business Manager fiókhoz, ezzel az igény megfogalmazásán túl a vállalatnak nincs dolga. Fontos tudni, hogy ezt a vállalat szempontjából nagyon egyszerű hozzárendelést csak a kiemelt viszonteladók (jellemzően az Apple Premium Partnerek, az Apple Premium Resellerek, a szolgáltatók és pár nagyobb elektronikai áruház) tudják biztosítani. A más forrásokból beszerzett, vagy korábban vásárolt eszközöket hozzá is hozzá lehet adni a fiókhoz, de ilyenkor van egy 30 napos átmeneti időszak, amely alatt a felhasználók eltávolíthatják a kezelést. A régebbi inteles, T2-es biztonsági chip nélküli Macek, tehát a 2017-es vagy korábbi gépek az eredeti viszonteladó segítsége nélkül nem adhatók hozzá az Apple Device Managerhez. Nagyon fontos funkció, hogy az eszközök Aktiválási zárát az Apple Business Manageren keresztül ki lehet kapcsolni: sokan azt gondolják, hogy ezt a zárat amúgy az Apple vagy az iSTYLE bármelyik készülékről el tudja távolítani, pedig erre nincs lehetőség, az ebből adódó esetleges problémákat viszont az Apple Business Manager használatával meg lehet előzni. A rendszer használható BYOD (Bring Your Own Device) esetén is, tehát a munkavállaló által birtokolt készülékeket is hozzá lehet adni az eszközlistához: ebben az esetben természetesen a munkavállaló marad az eszköz tulajdonosa, de konfigurálásra kerül a vállalat tulajdonát képező és általa kezelt Felügyelt Apple ID.

Apple Business Manager eszközkezelés

Funkciók és előnyök

Az egyik legfontosabb funkció az automatizált eszközregisztráció, amelynek segítségével az IT-nak nem kell manuálisan konfigurálnia az új eszközöket a munkavállalóknak történő átadás előtt, azokat a felhasználók veszik használatba és a telepítési asszisztens segítségével ők mennek végig a rendkívül egyszerű folyamaton. Ennek során útmutatást kapnak a vállalat által használt MDM-rendszerbe való beiratkozáshoz, az eszközök pedig automatikusan megkapják a vállalati konfigurációt.

Az App Store-ban lévő alkalmazások tömeges vásárlásának egyetlen módja az Apple Business Manager használata. Az alkalmazásboltból történő vásárlások (legyen szó ingyenes vagy fizetős szoftverekről) ugyanis nem vállalati környezetben mindig egy konkrét Apple ID-hez kötődnek, és egy fiók nyilvánvalóan csak egyszer tud megvásárolni egy szoftvert. Az Apple Business Manager viszont lehetővé teszi, hogy az alkalmazáslicenceket tömegesen is meg lehessen vásárolni, majd azokat hozzá lehessen kapcsolni az egyes eszközökhöz, tehát a szoftverek használatához még Apple ID-ra sincs szükség.

Apple Business Manager tömeges licence vásárlása

Az előnyök között az egyik leghangsúlyosabb, hogy az Apple Business Manager használata teljesen ingyenes. Az összes itt felsorolt funkciót egyszeri vagy havidíj fizetése nélkül lehet használni.

Hogyan használhatom?

A használathoz a szervezetnek rendelkeznie kell egy Apple Business Manager fiókkal, amelyet ide kattintva lehet regisztrálni. A folyamat egyértelmű és magától értetődő, az esetlegesen felmerülő kérdésekre a kapcsolódó dokumentumban lehet válaszokat találni. A használat nincs a cégmérethez vagy az eszközállomány méretéhez kötve, de a regisztrációhoz szükség van egy DUNS (Data Universal Numbering System) azonosítóra, amely a Dun & Bradsheet (D&B) által kifejlesztett és fenntartott, világszerte elismert rendszer. A DUNS szám megszerzéséhez a vállalatnak a D&B weboldalán kell regisztrálnia, a folyamat díjmentes. A felügyelt Apple ID-k létrehozásának módja az alábbi linkre kattintva olvasható. A rendszer telepítésével, üzemeltetésével, illetve az egyéb felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az iSTYLE szakértő csapata nyújt segítséget, weboldalunkon lehetőség van ingyenes konzultáció igénylésére. Az Apple Business Manager használata minden saját Apple eszközparkkal rendelkező kis- és középvállalat számára javasolt, a használatának csak pozitív hozadékai vannak.