Mi az az iPhone Tiszta Energia Töltés?

A funkció egyelőre még csak az Egyesült Államokban érhető el, de a segítségével megoldható, hogy az iPhone csak tiszta energiából vegyen fel töltést.

Az iOS 16.1-es verziójával érkezett egy funkció, a Tiszta Energia Töltés (Clean Energy Charging), amely véleményünk szerint az elmúlt évek egyik legmenőbb fejlesztése az iPhone-ok kapcsán. Ha a funkció be van kapcsolva és a készülék töltőre kerül, akkor a helyi energiahálózattal kommunikálva előrejelzést készít, hogy mely időszakokban áll majd rendelkezésre alacsony szén-dioxid kibocsátással előállított energia, és csak ebből vesz fel töltést, csökkentve a környezteti lábnyomot. A funkció egyelőre sajnos csak az Amerikai Egyesült Államokban érhető el. Az algoritmus pontos működése nem ismert, de a funkció csak azokon a helyeken érhető el, ahol a felhasználó rendszeresen tölti a telefonját, tehát az otthonában vagy mondjuk a munkahelyén: nyaralások, rövid utazások során a Tiszta Energia Töltés nem fog működni.

iPhone tiszta töltés

Bár Európában egyelőre még nem érhető el a funkció, azért érdemes lehet megjegyezni, hogy hol kell bekapcsolni: a Beállítások / Akkumulátor / Akkuállapot és töltés menüpontban érhető el, de a használathoz szükséges a Beállítások / Adatvédelem és biztonság alatt a helymeghatározás bekapcsolása is. Az akkumulátor beállításai alatt egyébként érdemes bekapcsolni az Optimalizált akkutöltést, ami szerencsére mindenhol működik és a segítségével az iPhone megtanulja a felhasználó napi töltési szokásait, a készüléket pedig csak akkor tölti 80% fölé, amikor használva is lesz, ezzel növelve az akkumulátor élettartamát.