Minden, amit az idei iPhone-okról eddig tudunk

Már csak néhány nap választ el minket a szeptemberi keynote-tól. Egészen eddig csak úgy záporoztak a hírek az idei szériáról, melyek közül voltak abszolút kacsák és hihetőbbek is. Összeszedtük, mire számíthatunk kedden iPhone fronton.

Név

Már a megnevezések tekintetében is nézetkülönbségek vannak a források között. Alapvetően két elmélet van, abban viszont mindkettő megegyezik, hogy a Pro elnevezés idén megjelenik a termékpalettán. A különbség az, hogy az egyik szerint az Apple az iPhone XR utódját pozícionálná standard készülékként, tehát az lenne a “sima” iPhone 11, a high-end modellek pedig a Pro és a Pro Max változatok.

Ezzel szemben a másik véleményt osztók úgy gondolják, hogy a vállalat az olcsóbbik modellt továbbra is iPhone 11R-re kereszteli, az XS utódja lesz az iPhone 11, a nagyobbik változat pedig az iPhone 11 Pro. Alapvetően mindkettőben lehet logika, egyikre sem fogadnánk biztosra, azonban a megbízhatóbb források inkább az első opció mellett tették le a voksukat.

Külső

Szinte egyértelmű, hogy az idei modellek nem igazán változnak majd a dizájn tekintetében. Az előlap konkrétan teljesen megegyezik majd az elődökével. A készülék oldalán is csak a némítókapcsolót jelölte meg néhány forrás, ami lehetséges, hogy horizontális helyett vertikális irányban vált majd.

Egyesek szerint idén az Apple végre az iPhone-okban is leválthatja a Lightning csatlakozót, azonban egyik hitelesebb szivárogtató sem beszélt erről, így egyelőre ez eléggé valószínűtlen. Érkezett olyan hír is ebben a témában, mely szerint a vállalat végre lecseréli a dobozban lévő 5W-os töltőket 18 W-osra, mely már USB-C-s csatlakozással rendekezik.

Emellet az iPhone XR utódja módosított színpalettát kaphat majd, mely során a korallszín valószínűleg eltűnik, és helyette levendula és – egy egyelőre ismeretlen árnyalatú – zöld kerülhet be a képbe.

Ami viszont kétségtelenül változni fog, az a hátlap, ráadásul több tekintetben is. A legszembetűnőbb és egyben legmegosztóbb újítás a triplalencsés kamerarendszernek helyet adó szenzorsziget lesz, amely leginkább egy lekerekített sarkú négyzetre hajaz.

Az erősen kérdéses, hogy ez pontosan hogyan is néz majd ki, hiszen egyes renderképeken megegyezik a hátlap színével, míg másikakon egy fekete hátterű üvegborítást láthatunk. A hatalmas kinyúlás miatt a vállalat áthelyezheti az Apple logót is, ami immáron nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is tökéletesen középre lehet pozícionálva.

Egyes pletykák szerint viszont a történet itt még mindig nem ér véget, és eltűnhet a hátlapról az iPhone felirat is, amely megintcsak egyfajta szakítás lenne a hagyományokkal.

Hardver

Ahogyan az várható, az új generáció szíve az Apple A13-as processzora lesz. A vállalat minden évben szép teljesítményugrásokat mutatott be az utóbbi időben, azonban egy kiszivárgott benchmark eredmény alapján idén ez megváltozhat. Az eredmény alapján mintegy 12-13% növekményre számíthatunk egymagos fronton, többmagos módban pedig ugyanarra, mint a jelenlegi A12-es társánál.

Elsőre nagyon furcsának tűnhetnek a gyenge számok, azonban ezt vélhetőleg az okozza, hogy a teljesítményre eddig sem volt panasz, az üzemidőre viszont annál inkább, így a vállalat inkább az energiahatékonyságot tarthatja szem előtt.

RAM tekintetében is csak egyetlen információ érkezett. Eszerint az XR utódja is megkapja a 4 GB-os pillanatnyi memóriát a mostani 3GB helyett, ami felveti a kérdést, hogy vajon a high-end modellek, amik jelenleg is ennyivel rendelkeznek kapnak-e némi többletet. Úgy lenne célszerű, hiszen a fejlettebb kamerarendszer indokolhatná is, de egyelőre nem tudhatjuk biztosra.

A kijelzők szempontjából semmilyen változásról nem tudunk. Nagy valószínűséggel ugyanazokat a megjelenítőket kapják majd, mint az elődök, azonban az bizonyos, hogy a cég végleg szakít a 3D Touch technológiával (az XR már tavaly se kapta meg), aminek a helyét a Haptic Touch veszi majd át. A megjelenítő eképpen jelentősen vékonyabb lehet, ráadásul a hírek szerint a Taptic Engine-t is finomítja a vállalat, amely ugyancsak méretcsökkenéssel jár. Na de akkor ezek szerint vékonyabbak is lesznek az iPhone-ok?

Ez is egy lehetőség lenne, de a kamerasziget miatt nem lenne túl előnyös, valamint a vastagság megtartása és a helytakarékosabb alkatrészek miatt a vállalat a hírek szerint a nagyobb aksival töltené ki a megüresedett teret. Ráadásul nem kis mértékben javulnának a telepek, hiszen a kisebbik prémium iPhone 20%-al, a nagyobbik pedig 10%-al több energiát tud majd tárolni a hírek szerint. Az olcsóbb kivitelnél nem várható ekkora javulás, csupán csak néhány százalék, de ezt azt jelentheti, hogy idén minden modell hozni fogja az aksibajnok XR üzemidejét, aminek a rajongók nagyon fognak örülni.

A FaceID újabb csiszoláson eshet át. A hírek szerint az Apple kitágítaná a szenzor látókörét, így nem kéne minden alkalommal magunk felé fordítani a készüléket, hanem sokkal nagyobb szögben tudná arcunkat érzékelni, sokkal kényelmesebbé téve a használatot.

További kellemes újításként köszönthetjük majd a bilaterális töltést, ami annyit jelent, hogy az iPhone-unk nem csak felvenni, hanem leadni is tudná a töltést vezeték nélkül. Ha tehát lemerülne az AirPods-unk, vagy csak az egyik barátunknak segítenénk, nem kell majd pánikolnunk, csak rá kell helyezni a készülék hátuljára. Elméletileg a Bluetooth is javul majd, és immáron akár két AirPods-hoz is csatlakozhatunk majd egyszerre.

Hardveres szempontból amiról az idei év leginkább szólni fog, az az új kamerarendszer. Az Apple a tavalyiakhoz képest minden modellt eggyel több lencsével láthat majd el, tehát az olcsóbbik kiadás dupla, a high-end változatok pedig tripla kamerát kaphatnak.

Utóbbiak esetében kapunk majd egy sima, egy telefotó és egy széleslátószögű objektívet is, melyek mindegyike 12MP-es lesz, a feldolgozóegységet pedig a Sony szolgáltathatja majd. A vállalat az Instagram sztároknak és influenszereknek is kedvezhet, hiszen a szelfikamera is feljődik majd, a jelenlegi 7MP-es felbontás ugyancsak 12MP-re változna.

Szoftver

A hardveres újítások mellett ne feledkezzünk meg az új iOS 13-ról sem. Úgy tűnik, hogy az Apple nagy erőforrásokat fordít az új rendszerre, hiszen szokatlan módon már javában folyik a 13.1 fejlesztői és nyilvános béta tesztelése is. Az új operációs rendszer több hiánypótló funkciót is kap majd, például a Dark Mode-ot, amiért a felhasználók már konkrétan könyörögtek a vállalatnak.

Kapunk egy teljesen megújult Emlékeztetők appot, fejlettebb Sirit, Find My alkalmazást (mely a Find my Friends és a Find my iPhone ötvözete), optimalizált töltést, valamint – az egyelőre még csak teszt fázisban működő – Sign in with Apple funkciót.

Egészen eddig nagyjából ennyit tudtunk meg az idei iPhone-okról. Kövessétek majd velünk együtt szeptember 10-én a keynote-ot, amelyet élőben közvetítünk majd nektek 18:50-től! Tartsatok velünk!