Minden lépés számít – rejtett lépésszámláló iPhone-on

Egészséges életmódra váltani nem feltétlenül nehéz vagy bonyolult. Kamatoztasd a séta egészséges előnyeit és számold lépéseidet minden nap az iPhone-od segítségével. Most megmutatjuk hogyan aktiválhatod a rejtett lépésszámláló funkciót, ami számos helyzetben igazán hasznos lehet.

A rendszeres gyaloglást szinte minden orvos nyugodt szívvel ajánlja, hiszen fizikailag és mentálisan is jótékonyan hat az emberi szervezetre, emellett pozitív hatással van a hangulatodra és úgy egészében a közérzetedre is. Ha például ülő munkát végzel, ami abból áll, hogy folyamatosan csak a számítógép képernyőjét bámulod, a mozgás kimondottan javasolt. Na és mégis mi lehet egyszerűbb egy szimpla sétánál? Nem kellenek hozzá akrobatikus mozdulatok, különösebb felszerelést sem igényel egy pár kényelmes cipőn kívül, te döntöd el mikor mész és még fizetned sem kell érte.

Miért érdemes számolni a lépéseket?

A gyaloglás számos előnyei között olyanokat is érdemes kiemelnünk, mint például az immunrendszer jobb és gyorsabb működése, alacsonyabb vércukorszint, szívkoszorúér-betegség csökkenő kockázata, kalóriaégetés, jobb hangulat, kreatív gondolkodás és még sok más. Sikerült téged is meggyőznünk? Amennyiben igen, remélhetőleg te is kíváncsi vagy arra, hogy mennyit gyalogolhatsz egy nap.

Ugyan a napi ajánlott mennyiség nagyjából 30 perc körül van (ez a gyorsgyaloglásra értendő), néha azon kapjuk magunkat, hogy szinte egész nap loholunk, hiszen mindig akad valami gyors elintéznivaló. Mivel minden lépés számít, jó ha meg is számolod őket. A jó hír viszont az, hogy nincs szükség külön fitness monitorozó készülékre hozzá. Minden egyes lépésedet ugyanúgy számolhatod az iPhone-odon is.

Lépésszámlálás iPhone-on

Két különböző módon is számolhatod a lépéseidet iPhone-on: a natív Egészség alkalmazás lépésszámláló funkciójával vagy bármilyen harmadik féltől származó alkalmazás segítségével.

A natív alkalmazásos megoldás előnyei elég nyilvánvalóak: ez már alapból beépített, az Egészség alkalmazásba is integrálták a fejlesztők, nagyon egyszerű a használata, ráadásul megbízható is. Arról nem is beszélve, hogy kiváló szinkronban van a hardverrel – egy beépített M-szériás segédprocesszor gyűjti össze az adatokat az iPhone-odban található gyorsulásmérőből, giroszkópből és iránytűből. Pontosan ennek a segédprocesszornak a segítségével számolhatod össze a megtett lépéseidet. Már csak annyit kell tenned, hogy aktiválod a funkciót az Egészség alkalmazásban.

Használd az Egészség appot a lépésszámláláshoz

Először is engedélyezned kell az edzettségi állapot nyomon követése funkciót a telefonon, ha még nem kapcsoltad be.

A folyamat rendkívül egyszerű, csak a következő lépéseket kell követned:

  1. Menj a Beállításokba > Adatvédelem > Mozgás és fitnesz menüpontjába
  2. Kapcsold be az “Edzettségi áll. nyomon köv.” csúszkát

Mostantól kezdve az iPhone-od számolni fogja minden lépésedet. Következő lépésként aktiváld az Egészség alkalmazás lépésszámlálóját. Ha még nem tetted volna meg, add meg a magasságodat, ezáltal a készülék sokkal könnyebben tudja kikövetkeztetni a lépéseidet hosszúságát.

Ehhez:

  1. Nyisd meg az Egészség alkalmazást
  2. Koppints az “Egészségi adatok” ikonra a képernyő alján
  3. Görgess le a “Testméret” opcióig
  4. Koppints a “Magasságra”, majd a jobb felső sarokban található + ikonra és add meg a magasságodat. Itt akár a súlyodat is megadhatod

Lépések hozzáadása az Egészség alkalmazáshoz

Ha azt akarod, hogy az Egészség alkalmazás a “Ma” fülön jelenítse meg a lépéseidet, először hozzá kell adnod őket a Kedvencekhez.

  1. Koppints a képernyő alján található Egészségi adatok fülre
  2. Válaszd a Tevékenységek ablakot
  3. Görgess le a “Lépésekig”, majd kopp rá
  4. Kapcsold be a csúszkát a “Hozzáadás a Kedvencekhez” opciónál

Mostantól bármikor könnyedén megjelenítheted lépéseidet az Egészség alkalmazásban. Sajnos a “Ma nézethez” nincs elérhető widget iPhone-on, szóval ha nincs kedved állandóan az Egészség appban kutakodni a lépéseid után, tölts le valamilyen harmadik féltől származó lépésszámláló appot. Az egyik legnépszerűbb és egyszerűen kezelhető alkalmazás a Pedometer++.

Használd a Pedometer++ appot lépésszámláláshoz

A Pedometer++ egy kiváló, ráadásul ingyenes lépésszámláló alkalmazás. A beépített érzékelők által biztosított adatokat dolgozza fel, oszlopdiagramokkal jeleníti meg a lépéseidet arról nem is beszélve – és ez az egyik legjobb funkció benne – hogy az alkalmazás widgetjét is hozzáadhatod az iPhone-od Ma nézetéhez.

Ráadásul még egy napi célt is beállíthatsz (alapértelmezett beállításként 10 000 lépés jutna egy napra). Az eredményeid egy oszlopdiagramon jelennek meg, ha azonban jóval a beállított cél alatt vagy, az oszlop piros színekkel fogja jelezni azt. Ha már közeledsz, átvált narancssárgára, zöld pedig akkor lesz ha elérted a kívánt célt. Minden hónapban új kihívással találod szemben magad, ami természetesen motivál arra, hogy még többet gyalogolj. A Pedometer++ letöltése után engedélyezned kell az app hozzáférését a mozgási adataidhoz.

Átlagosan hány lépést kellene megtennünk naponta?

A Pedometer++ számos más alkalmazással és aktivitásmérővel – mint például a Fitbit – egyetemben alapértelmezettként 10 000-re teszi az egy napra jutó lépések számát. Vajon az előbb említett szám (amit sokak szerint elég nehéz elérni) megfelelő cél lehet?

Hiába hangzik jól, az alapvető mennyiségnek gondolt 10 000 lépés abszolút öncélú kezdeményezésnek indult, amit egy sikeres japán marketing kampány népszerűsített a 60-as évek közepén, a manpo-kei (10 000 lépésmérő névre keresztelt első viselhető lépésszámláló bemutatásának keretében. Azóta egyre inkább kérdésessé vált a szóbanforgó szám.

Ettől függetlenül, az egészséges életmód titka nem feltétlenül csak a napi célok teljesítésében rejlik. A lényeg leginkább az lenne, hogy teljes mértékben aktív életmódot folytassunk. Ha sokat biciklizel, úszol vagy jógázol, egyáltalán nem kell aggódnod amiatt, hogy mondjuk nem gyalogolsz eleget.

Nyugodtan tűzz ki napi célokat bármelyik kedvenc tevékenységed esetében. Ne a mennyiségre törekedj, hanem a folyamatosságra. Áljj fel gyakran az íróasztalodtól, csökkentsd a TV vagy filmnézéssel töltött időt, a lift használata helyett lépcsőzz, a villamos helyett pedig gyalogolj. Ha az iPhone-oddal követed nyomon a lépéseidet, sokkal átláthatobb képet fogsz kapni a napi eredményeidről. Hidd el, minden lépés számít!

Neked van napi célod? Ha igen, milyen app segítségével számlálod a lépéseidet?