Mire elég VALÓJÁBAN a 16″-es MacBook Pro? | MEGATESZT

Az új 16″-es MacBook Pro tesztelése közben természetesen nem hagyhattuk ki az elmúlt években elkezdett benchmarkok futtatását sem.

Hiába mondom azt őszintén, hogy az új 16″-es MacBook igazán jól sikerült. Hiába hivatkozok minden más, a nemzetközi sajtóban megjelent véleményre. Mi a szerkesztőségben alapvetően irodai felhasználás szintjén pötyögünk – az 50 megnyitott Chrome ablak a legdurvább, amivel nyüstöljük a MacBookokat – a MacBook Pro viszont profiknak szól. Tavaly elkezdett benchmark tesztelésünk azt hivatott bemutatni, hogy ők mit tudnak kihozni ezekből a vasakból.

Bár mi nem foglalkozunk durva renderekkel, szerencsére az iMagazin Baráti kör elég népes, és Viktor (K1l1m6n) most is vállalkozott rá, hogy megnyúzza a tesztelésre kapott nyolcmagos modellt. Elsősorban a 3D tervezés a fő szakterülete, az iMagazin MacBook Pro koncepcióját is ő tervezte, de természetesen a többi teszt sem áll már távol tőle. Az alábbiakban az ő elemzését olvashatjátok. Csapjunk is bele!

Unigine Heaven

Először ennek a tesztnek vetettük alá az Apple legújabb hordozható profi célra szánt Macjét. Azért használtuk az 1440×900-as felbontást, hogy mindenféle géppel kipróbálható legyen, 2X es élsimítással, közepes részletességgel, a tesszelláció kikapcsolásával. Tesztgépünk már van olyan erős, hogy sokkal komolyabb beállítás mellett is futtatható lenne a teszt, úgy viszont nem lenne összemérhető a korábbi modellekkel.

Amit anno akkor megállapítottunk, hogy a videokártyát és processzort egyaránt terhelő alkalmazások esetén a 2018-as modell sokszor kicsivel rosszabbul teljesít mint a 2016-os, ez annak volt a következménye, hogy a processzor “hatmagosítása” következtében a videokártya nem tudott megfelelően lehűlni.

A 2019-es 16 inches MacBook Pro már nem küzd ilyen fajta limitációval, tökéletesen hűl le a videokártya a processzor mellett, és az új 7nm-es AMD chipek következtében a drágább alapmodellben található 5500M még a pár hete nagy felárral rendelkező Vega 20-ast is maga mögé utasítja. Hatalmas teljesítmény ugrás látható a 2018-as MacBook Pro hoz képest, 2,5-szeres score és 2,72x-es max fps növekedés.

Diablo 3

Ha már játéktesztek, akkor jöjjön egy valós játék, mégpedig a natívan is támogatott Diablo 3. Ami már az Unigine Heaven tesztnél is kijött, a Diabloban korábban még inkább érezhető volt: a 2018-as gép sokkal nagyobb mikrolaggokat, erős fps eséseket produkált, emiatt is alacsonyabb a min fps érték.

A már megszokott low medium, de az adott gép által támogatott max felbontás melletti teszt esetén a 2019-es gép már elérte a Diablo által kijelezhető legnagyobb, 60 fps-t. Ezt folyamatosan tartotta is, így ennél a gépnél már módom nyílt teljesen a maximum beállításokra állítani a gépet.

Ekkor az átlag fps 59-re csökkent, a min fps pedig 55-re, de ilyenkor is főleg 60-nal szaladt a játék. Nem egy mai játék már a Diablo 3, de eddig igazi kihívást jelentett még egy 15 inches MacBook Prón is játszani.

Ennél a tesztnél meg kell jegyezzük, hogy kisebb problémáink azért adódtak a géppel. Minden bizonnyal a vadonat új architektúrájú videokártya miatt: a Diablo 3 jelenleg még nem igazán támogatja ezt, emiatt csak windowed fullscreenben tudtuk futtatni.

Keyshot 9 Pro

A Keyshot teszt nem csak egy szintetikus benchmark: általa valós értéket kaphatunk arról, hogy milyen erős is a processzorunk! Tökéletesen skálázódik, akármennyi magos processzorról is van szó, többek között multiplatform. Ha ti is tesztelnétek a gépeteket, letölthetitek a Keyshot próbaverzióját a hivatalos oldalról, és innen letölthetitek a 2 használt jelenetet. A beálltások az alábbiak voltak:

  • Első teszt: Watch: Output: 3500×1961 TIFF ,64 sample
  • Második teszt: Laptop animation: Output: 1920×1080, AVI uncompressed, Frame output 331 frame, 4 sample/frame JPG

Az első teszt eredményei pontosabb képet festenek a valós teljesítményről. (Az animáció csupán 4 sample/képkockája olyan gyorsan fut le az erősebb gépeken, hogy a képkockák cserélődése viszi el az idő nagy részét.)

Ami látható, hogy a 2016- 2018 közötti javulásnál a mostani plusz két mag még nagyobb ugrást jelent: majdnem duplázódott a sebesség, ami minden bizonnyal a sokkal jobb hűtésnek köszönhető.

Egy ilyen gépet továbbra sem érdemes csak render gépnek használni, de nagy segítség, ha útközben se kell várni órákat, hogy egy egy render lefusson, és aztán mehessen tovább a munka.

Logic Pro X Evan Logic Multicore Benchmark

Innen tölthető le az általunk használt teszt. Alapvetően magas felbontású hangsávokon alapul, ezeket kell jó néhányszor dupikálni, majd bekapcsolgatni a sávokat. Amikor megjelenik a “system overload” felirat, akkor ért véget a teszt.

Ennél a tesztnél akkora ugrást nem láthatunk, de aki sok sávval dolgozik, annak ez is jelentős előrelépés lehet.

Verdikt

Összességében egyértelműen az volt az érzésünk, hogy ez az első kezünkbe került MacBook Pro, amin egyértelműen érződik, hogy kompromisszum mentes. Nincsenek olyan hátrányai, amik például olyan design elvek miatt születtek, mint a vékonyabb kivitelre törekvés.

2 éve ugyan megkaptuk az Apple-től a 6 magos processzorokat, de a kissé alulméretezett hűtésnek inkább jobban odacsapott. Most azonban bátran rendelhetjük 8 maggal is a gépet, semmiféle hátrányt nem fogunk érezni, sőt! A videókártya és a processzor együttes terhelése sem okoz túlzott melegedést. Az első olyan hordozható Mac ami még néhány gamer laptopot is maga mögé utasít.

Ezek alapján továbbra is fenntartjuk, hogy bátran ajánljuk a 16″-es MacBook Pro vásárlását, elsősorban a nyolcmagos kivitelben. Egy olyan beruházás, amivel hosszú távon számolhatunk.

A 16″-es MacBook Pro már megvásárolható az iSTYLE webshopjában.

Viktor munkásságát leginkább Instagramon mutatja be, szerintünk érdemes követni minden tech rajongónak!

Mennyire tartod lenyűgözőnek az eredményeket? Meglepett?