Öt iPhone tipp, amit (valószínűleg) nem ismertél

Az iPhone készülékünk rengeteg apró funkcióval rendelkezik, amit egy átlagos felhasználó nem biztos, hogy ismer. Persze az alább felsorolt tippeket az iOS rendszerében jártasabb olvasóink valószínűleg már ismerik, vagy esetleg aktívan használják is egy ideje.

Gyakori helyek megjelenítése

Az iPhone-unk megjegyzi, hogy merre járunk, és ezt használja föl néhány alkalmazásban, amennyiben engedélyezzük. Sőt, pontosan regisztrálja azt is, mikor érkezünk meg és mikor megyünk el onnan. Szóval figyeljünk oda, hogy a feleségünk, barátnőnk ne nagyon járjon ebben a menüben, ha van egy kis vaj a fülünk mögött. Ugyanakkor fordítva is használható a funkció, ha azt akarjuk bizonyítani, hogy mi becsületesen dolgozni voltunk. Viccet félre téve, igazából ez a funkció tényleg inkább szórakoztató, mint hasznos. Ugyanakkor érdemes visszanézni néha, hogy mit csináltunk az utóbbi hetekben.

Elérés: Beállítások->Adatvédelem->Helymeghatározás->Rendszerszolgáltatások->Gyakori helyek menüpontok alatt

Emlékeztess, mikor legközelebb itt járok

A második funkció egy Sirivel kapcsolatos funkció, amit egyébként a gyári Emlékeztetők alkalmazásból is elérhetünk. Képzeld el, hogy kocsival meglátsz egy boltot, ahova amúgy bemennél körbenézni, ha nem lennél már így is 5-10 perc késében. Ilyenkor kell szólni Sirinek és a beállított nyelven elmondani neki, hogy emlékeztessen, hogy be szeretnél menni a boltba, amikor legközelebb itt jársz. Az iPhone pedig ezentúl, ha arra jársz emlékeztetni fog, hogy te oda valamikor be szerettél volna menni körülnézni. Tehát maga az értesítés a helyinformációk alapján fog emlékeztetni, nem pedig időhöz kötötten. Egyébként az éppen adott helyszín helyett lehet mondani, hogy otthon vagy a munkában emlékeztessen, ha ezeknek a helyeknek a címét korábban megadtuk.

Elérés: Home gomb nyomva tartása (ha Siri engedélyezve van), vagy Emlékeztetők alkalmazás

Kijelölt szöveg felolvasása

Szerintem ez a funkció egyszerre szórakoztató és hasznos. Az érdekessége, hogy magyar nyelven is tökéletesen működik. Ha ugyanis engedélyezzük a funkciót, akkor bármelyik alkalmazásba, ahol ki tudunk jelölni szöveget (gondolok itt például a Safarira) képesek vagyunk kimondatni a kijelölt szöveget a telefonunkkal. Amennyiben több nyelv is be van állítva és nem ismeri fel a készülék, hogy milyen nyelven van írva a szöveg, akkor először ki tudjuk azt választani manuálisan. Ha a jegyzetekhez beírunk egy idegennyelvű mondatot, akkor a kimondás után megtudhatjuk, hogyan kell azt helyesen kiejteni. Több nyelven is próbálgattam, és nekem a tapasztalatom az volt, hogy a spanyol nyelv kicsit gépiesre sikerült és irdatlanul gyors, de az angol, magyar illetve a német viszonylag szép kiejtéssel dolgozik.

Elérés: Általános->Kisegítő lehetőségek->Beszéd->Kijelölés kimondása

Egyedi vibrálás

A mai tippeink közül ez a leghasznosabb talán. Ha valaki sokat használja az iMessege-et vagy sokat telefonál, akkor hasznos lehet, ha anélkül is el tudjuk dönteni némításnál, hogy ki írt vagy hívott minket, hogy elővennénk a telefonunkat. Ezt pedig Apple Watch hiányában úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, hogy minden fontosabb emberhez, külön rezgést állítunk be. Miután létrehoztuk a rezgést a kontaktoknál be tudjuk állítani, hogy hívás esetén és üzenet fogadásakor, hogyan vibráljon a telefonunk. Csoportos iMessegehez sajnos még nem lehet beállítani külön rezgést, pedig ez egy hasznos funkció lenne. Az egyedi rezgést egyébként a képernyő megérintésével készíthetünk. Ha hozzáérünk a telefonhoz akkor rezeg, ha pedig felengedjük az ujjunkat, akkor a rezgés abbamarad.

Elérés: Beállítások->Csengőhang->Rezgés->Új rezgés létrehozása

Mobil adatforgalom kikapcsolása meghatározott alkalmazásra

Ez az a funkció, amit szerintem a legtöbben ismernek. Ugyanakkor ez is igazán hasznos lehet, ha például reklám nélkül akarunk offline játékot játszani, vagy ha spórolni szeretnénk a havi internetkvótánkkal. Ugyanis az iOS 8-ban egyesével tudjuk állítani, hogy mely alkalmazások használhatják a mobilinternetet. Sőt, azt is megnézhetjük, hogy egy bizonyos alkalmazás mennyi adatforgalmat bonyolított le a statisztika újraindítása óta. Ha pedig az alkalmazás mégis szeretne adatforgalmat lebonyolítani, akkor egy üzenetet kapunk, hogy kapcsoljuk vissza. Persze ez nem kötelező lépés, de gyakran nem tudjuk, mire használja az alkalmazás az internetet, szóval csak óvatosan ezzel a funkcióval.

Elérés: Beállítások->Mobiltelefon