Hogyan dobjuk fel az üzenetváltást iMessage-ben?

Szívecskék, lufik és egyéb különleges effektek az iMessageben.

Az iPhone felhasználók jól tudják, hogy milyen gyors és kényelmes kommunikációt tesz lehetővé az iMessage alkalmazás, amely egyébként egy összekapcsolt Macről is elérhető. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a sebességen és a magától értetődő használaton túl a szoftver különféle effekteket és egyéb különlegességeket is tartogat, amelyeknek köszönhetően még izgalmasabbá és színesebbé lehet tenni a beszélgetéseket. Mai bemutatónkban ezeket vesszük sorba.

Nem mindennel működik

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a felsorolt effektek kizárólag iPhone készülékek közötti kommunikáció során érhetők el, tehát a speciális effektek sem egy Android rendszerrel szerelt eszközön, sem egy butatelefonon nem fognak megjelenni. Szerencsére könnyedén ellenőrizhető, hogy a másik fél iPhone-t használ-e, az Üzenetek alkalmazásban ugyanis iMessage kommunikáció esetén a szövegbuborékok kék színűek, ami azt jelenti, hogy az effektek elérhetők. Amennyiben a szövegbuborékok zöld színűek, úgy SMS vagy MMS üzenetekről beszélünk, tehát nem érdemes különlegességekkel próbálkozni. Idővel a két rendszer remélhetőleg közeledni fog egymáshoz, a Google már dolgozik az iMessage reakciók támogatásán, ami utána remélhetőleg az effektek jönnek majd. 

Buborék effektek

A buborék effektek hozzáadásához a begépelt üzenet mellett jobbra található, felfelé mutató nyilat kell körülbelül egy másodpercig nyomva tartani. Négyféle effekt érhető el: a láthatatlan tinta olvashatatlanná teszi a szöveget, amelynek tartalma csak akkor kerül felfedésre, ha az üzenet címzettje az ujjával hozzáér a szövegbuborékhoz. A lágy, a hangos és a svung mechnikáját tekintve nagyon hasonló, hiszen mindhárom a szövegbuborékok megjelenésének módját befolyásolja. A lágy effektnél a szöveg elsőre csak kis méretben jelenik meg, és viszonylag lassan válik normál méretűvé, a hangos ennek pont az ellentéte, a szöveg nagyból lesz normál méretű, a svung pedig nevének megfelelően olyan erőval dobja be az üzenetet, hogy abba még a többi szövegdoboz is beleremeg. 

Effektek az iMessage-ben

Teljes képernyős effektek

Ugyanezen a felületen egyet jobbra lapozva érhetők el a teljes képernyős effektek, amelyek mindegyike igen látványos és erőteljes. A visszhang esetén az üzenet több tucatszor jelenik meg a háttérben, a reflektor a nevének megfelelően csak a küldött üzenetet rakja reflektorfénybe, a konfettit, a szívet és a tűzijátékot valószínáleg nem kell magyarázni. A lézert annál inkább: itt egy diszkóhangulatot idéző lézershow emeli ki az üzenetet, az ünneplés pedig egy csillagszórókra emlékeztető fénykavalkáddal gyönyörködtet, amelybe még a telefon is beleremeg. Vannak egyébként bizonyos kifejezések, amelyek automatikusan elindítanak egy-egy effektet, a boldog új évet a tűzijátékot, a gratulálok a konfettit, a boldog születésnapot pedig a lufikat. Ezt az effektet a menüből amúgy nem lehet aktiválni. 

Kézírás

Az effektek alaposan fel tudják dobni az üzeneteket, ha azonban a személyességre szeretnénk rakni a hangsúlyt, érdemes lehet kézírásra váltanunk. Ehhez mindenek előtt fekvő módba kell forgatnunk az iPhone-t, így a billentyűzeten jobb alul megjelenik majd a kézírás ikon az iMessage-ben. Innentől már minden egyértelmű, bármit írhatunk kézzel, illetve az egyszerűség kedvéért előre leírt üzenetek közül is választhatunk.

Te próbáltad már az itt felsorolt funkciókat?