WWDC 2020 – Egy új korszak hajnala

Kezdetét vette az Apple 2020-as fejlesztői konferenciája, mely az Intel éra végét és egy új korszak kezdetét hivatott megalapozni. Ugyan a várt termékbejelentések most elmaradtak, de a rendhagyó keynote így is tartogatott bőven meglepetést.

Június 22.-én, helyi idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2020-as fejlesztői konferenciája, a WWDC (Worldwide Developers Conference). A konferenciát megelőző Special Event-et szokás szerint nagy várakozás és találgatások hada előzte meg. A rendhagyó eseményre a Steve Jobs theatre-ben, az Apple Cupertino-i campusán került sor, azonban a vírushelyzetre való tekintettel az eseményt nézők nélkül, a színpadot elhagyva tartották. Ez pedig nagyszerű alkalmat adott az amerikai gyártónak, hogy eddig sosem látott módon mutassa be az év végére várható új fejlesztéseket.

A bemutató ennek megfelelően elég sűrűre sikeredett, úgyhogy a különböző operációs rendszereket külön bejegyzésekben fogjuk majd alaposabban kivesézni, most azonban gyorsan végig szaladunk a bemutató témáin és legérdekesebb bejelentésein.

iOS 14

Az iOS 14 a bemutató alapján egy jelentős váltás lesz a korábbi rendszerekhez képest, ugyanis az iPadOS-hez hasonló alapos átrendezést kap a felhasználói felület. Az újonnan bemutatott App Library segítségével elhagyhatjuk a nem használt Home Screen-jeinket, hiszen a funkció egyetlen könnyen navigálható oldalra rendezi majd az összes alkalmazásunkat. A gépi tanulásnak köszönhetően az App Library azokat az alkalmazásokat helyezi majd előtérbe, melyekre a szokásaink alapján és a napszaknak megfelelően éppen szükségünk van.

A UI ezen felül újratervezett widgeteket és kép a képben videó lejátszási opciót is kap. Új funkciókkal bővül a Messages és a Maps app is, mellyel a gyártó kifejezetten a kapcsolattartást és a környezettudatos közlekedést hivatott elősegíteni.

iPadOS 14

Az új iPadOS a jegyzetelés és a kézírásfelismerés terén kapja majd a legtöbb fejlesztést, így aki ezeket a funkciókat már jelenleg is használja az imádni fogja majd az ősszel érkező új frissítést. Az iOS és iPadOS felhasználói felületét is több helyen úgy alakították át, hogy az elősegítse az eszközeink folyamatos és megszakítás nélküli használatát.

A keresés, a Siri vagy akár a bejövő hívások is mind-mind úgy jelentek meg a készülékünk kijelzőjén, hogy azzal megszakadt az a munkamenet, amiben éppen voltunk. Ennek megfelelően a Siri és a keresés az új frissítéssel kompaktabb megjelenést kapnak majd, a hívásokat pedig a többi értesítésnek megfelelően a képernyő tetején tudjuk majd fogadni vagy elutasítani.

WatchOS 7

Az Apple Watch már így is a legkedveltebb fitness és wellness kiegészítő a piacon, azonban a gyártó igyekszik folyamatosan növelni az egészségügyi és sportfunkciók tárházát. Az új frissítéssel az Apple Watchunk már azt is felismeri majd, amikor kezet mosunk és automatikusan elindít egy 20 másodperces visszaszámlálást. Ha a felhasználó túl gyorsan akar végezni a kézmosással, akkor az óra erre figyelmeztetni fogja. A funkció apróságnak és banálisnak tűnhet, de ennél aktuálisabb frissítést talán még nem is láttunk korábban a gyártótól.

Az új rendszer ezen felül alvásfigyeléssel, új edzéstípusokkal és számlapokkal érkezik, melyek megosztása minden eddiginél könnyebb lesz majd, hiszen azokat akár a Messages-ben is elküldhetjük barátainknak.

tvOS 14

A korábbi rendszerekben látott UI-t érintő változások természetesen az Apple TV-ket is érintik majd. A tvOS új Notification Centert kap majd, melyen nyomon követhetjük a HomeKit képes okoskiegészítőink állapotát, vagy akár azt is éppen mit lát a bejárati ajtóra szerelt okoskameránk.

A tvOS 14 a több felhasználós képességeit kiterjeszti az Apple Arcade-re és egyéb játékokra is, így a konzolokhoz hasonlóan többen is játszhatunk majd egy eszközön anélkül, hogy mások játékába belekavarnánk. A felhasználói fiókokat pedig a megújult Control Center-ben tudjuk majd kiválasztani.

MacOS Big Sur

A legnagyobb átalakuláson kétségkívül az új MacOS megy majd keresztül, mely egy alapos újra tervezést kapott. A rendszer megjelenésében közelíteni fog majd a mobil eszközökön futó változatokhoz, egységes ikonkészletet és vizuális elemeket kap majd.

Tovább fejlődik a Safari, mely mind sebességben, mind biztonságban magasabbra emeli a lécet. A Big Sur alatt futó böngészőben megtekinthetjük, hogy az adott weboldalak milyen adatainkhoz kívánnak hozzáférni pontosan és ennek fényében dönthetünk az oldal használatáról. A böngésző az AppStore-ból elérhető kiegészítőket és egy személyre szabható kezdőlapot is kap majd.

Az új MacOS egyben egy új korszak kezdetét is jelenti az Apple életében, hiszen a rendszer már a gyártó mobil eszközeiben található chipjeit is támogatja. Az új rendszer ezáltal egy Apple processzorokra épülő Mac palettának kíván megágyazni, mely képes lehet majd iPhone-ra vagy akár iPad-re írt alkalmazások natív futtatására is. 

Apple Silicon

Több mint egy évtizede, hogy az Apple bemutatta az első sajátgyártású lapkáját az első iPadben és az azóta eltelt tíz évben a gyártó csúcsra járatta a projekten dolgozó fejlesztő csapatait. Ennek köszönhetően az Apple lapkái rengeteg egyedi funkcióval gazdagodtak és kategóriájuk legjobbjaivá váltak a teljesítmény és a fogyasztás terén is.

Ezen eredményekre alapozva az Apple bejelentette, hogy egy külön lapkakészletet terveznek kifejezetten a Mac-ek számára és megkezdik az Intel chipjeiről való átállást. Ez az átállás a teljes Mac palettának egy hatalmas lépéselőnyt fog adni az elkövetkező években, kifejezetten a lapkák grafikus képességeit figyelembe véve. A Neural Engine-hez való hozzáférés pedig a gépi tanulásra épülő alkalmazások implementálásában is nagy előnyt fog jelenteni. Az első Apple SoC-vel érkező gépek ez év végén érkeznek majd, a teljes átállás pedig 2 évet vesz majd igénybe.

Az idei WWDC keynote egészen biztosan egy új korszak kezdetét jelenti majd az Apple történetében. Kíváncsian várjuk, hogy mit fognak tudni kihozni majd ezekből az új lehetőségekből.

Követted a Special Event-et élőben? Ha nem akkor itt most megnézheted a legfontosabb mozzanatokat.