15 éves a MacBook Air

A legvékonyabb Apple laptop első változatát 15 éve jelentették be: óriásit szólt. A népszerűsége pedig azóta is töretlen.

A legelső MacBook Air számítógépet 15 évvel ezelőtt, 2008. január 15-én jelentette be Steve Jobs az éves Macworld konferencián. Ez lett minden idők egyik legismertebb és legikonikusabb termékbemutatója, ami nem csak magának az eszköznek volt köszönhető, hanem annak a momentumnak is, amikor Steve Jobs egy borítékból húzta elő a számítógépet. Ennél azonban távolabbról nézve valószínűleg fontosabb, hogy az ultravékony notebook az évek során az Apple egyik legfontosabb termékévé vált, bár kisebb bukkanók azért akadtak az úton.

"Megépítettük a világ legvékonyabb notebookját; anélkül, hogy feláldoztuk volna a teljes méretű billentyűzetet és a teljes méretű, 13 hüvelykes kijelzőt." – hangzott el a sokak által ismert mondat a bemutatón. A kereskedelmi forgalomba két héttel később, 2008. január 29-én kerülő notebook 13,3 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles felbontású LED-háttérvilágítású kijelzővel volt szerelve, a processzor egy Intel Core 2 Duo volt, alapértelmezésben 2 GB DDR2 RAM-mal, 80 GB-os merevlemezzel és multi-touch TrackPaddel. Ez akkoriban egy meglehetősen korrekt specifikációnak számított, de a lényeg a méret volt, a gép ugyanis a legvékonyabb pontján 0,4, a legvastagabbon pedig 1,9 centiméteres volt, ezzel gyakorlatilag megteremtve az azóta is létező ultrabook kategóriát. Nehéz eldönteni, hogy mekkora szerepe volt az első generációs MacBook Airnek abban, hogy a notebook, mint olyan, a munkaeszközből egy szexi kütyüvé vált, de a termékcsalád piacra gyakorolt hatása mindenképpen óriási.

Bár a későbbiek között voltak kevésbé innovatív modellek is, jelenleg a termékcsalád a régi fényében ragyog: az M2 rendszerchippel szerelt, legújabb változat külsejében is megújult, fantasztikusan néz ki és elképesztően erős, illetve szerencsére még piacon van az M1 rendszerchippel rendelkező, előző generációs változat is, amely a portfólió egyik legerősebb darabja. Hogy kinek melyiket ajánljuk, arról nemrég egy külön blogbejegyzést írtunk