AIRVERSA Purelle okos levegőtisztító bemutató

Ezúttal egy kompakt méretű, rendkívül halk HomeKit-kompatibilis légtisztítóval foglalkozunk.

A levegőminőség fogalma régóta létezik, de csak az elmúlt években, a különféle otthoni kiegészítők megjelenésével került igazán a köztudatba. Az ezzel kapcsolatos gondolatainkat a VOCOlinc VH1 MistFlow okos párásító bemutatójában már megosztottuk, de ezúttal nem a páratartalomról, hanem a szálló porról, illetve annak kiszűréséről lesz szó az AIRVERSA Purelle kapcsán. Ezek alapján valószínűleg könnyedén ki lehet találni, egy egy légtisztítótól van szó, amelynek működése ebből adódóan igencsak egyszerű: a beltéri levegőt átforgatja egy szűrőrendszeren, így kiszedve a levegőből a szálló port és egyéb nem oda illő dolgokat, 99,97 százalékos hatékonysággal, 0,3 mikronos részecskeméretig. 

AIRVERSA Purelle légtisztító

Kezdjük a technikai paraméterekkel: a Purelle egy viszonylag kisméretű eszköz, mérete 345 x 220 x 220 milliméter, tömege 3 kilogramm alatt van, fogyasztása mindössze 24 Watt. Fehér színű, kimondottan minőségi és szép, a lekerekített éleinek köszönhetően inkább elegáns, mint indusztriális, de egy letisztult környezetben is jól mutat. Legfeljebb 28 négyzetméteres helyiségek tisztítására alkalmas, de ez valamennyire nyilván függ a belmagasságtól is: bálterem méretű helyiségekbe nem feltétlenül ajánlott, de az átlagos méretű nappalikba és a hálószobákba tökéletes. CADR-értéke 221 köbméter/óra, a zajszintje a ventillátor sebességétől függ, amely egyébként öt fokozatban állítható: egyesben szinte hangtalan (23 dB), ötösben már jóval intenzívebb (53 dB), de ilyen fokozatban úgyis csak akkor fog járni, ha mondjuk odaégettünk valamit a konyhában. A szűrők (merthogy kettő van benne) körülbelül 3000 órát, azaz 4 hónapot bírnak, tehát évente két alkalommal kell cserélni őket, de ez is függ attól, hogy mennyire használjuk az eszközt: ha valahol alapvetően is jó a levegő, ott ezt nem feltétlenül kell stopperrel mérni, illetve maga az eszköz amúgy is szól, ha a szűrök megértek a cserére. 

AIRVERSA Purelle okos levegőtisztító

A Purelle HomeKit-kompatibilis, az ezen rendszeren történő vezérléshez ugyebár szükség van egy hubra is, ami jelenleg egy HomePod vagy egy újabb Apple TV lehet. A közvetlen összeköttetés a Sleekpoint nevű alkalmazáson keresztül is megoldható, a konfigurálást pedig érdemes elvégezni, mert a szűrők élettartamának növelését hozhatja az, ha az eszköz csak akkor működik, ha otthon is vagyunk. De az eszköz okos mivolta nem jelenti azt, hogy feltétlenül vesződnünk kell a beállításokkal, gyakorlatilag a dobozból kivéve, a szűrők csomagolásának eltávolítása után simán használatba lehet venni, a levegő minőségét ugyanis monitorozza, automata módban pedig szépen megoldja a tisztítást. A vezérlést nem csak az alkalmazásról, hanem a felül elhelyezett kezelőpanelről is meg lehet oldani, itt az éjjeli mód, a manuális állítás és a gyerekzár funkció is elérhető. Egyetlen hiányosság van, a levegő minőségét színekkel jelző LED-körgyűrű nem kapcsolható ki, de összességében azért ezzel együtt lehet élni, mert fénymérő szenzor is van a kütyüben, tehát sötétben csak nagyon halványan világít.

Mivel egy légtisztítóról beszélünk, nagy csodát nem lehet konklúzió gyanánt leírni: az efféle eszközöknél a dizájn, a zajszint, az okosotthonos rendszerek támogatása és az ár alapján lehet dönteni, a Purelle pedig jól teljesít, hiszen szép, halk, támogatja a HomeKitet és a fenntartása is nagyjából annyiba kerül, mint bármelyik konkurensének. Apple-környezetbe tehát abszolút ajánlott ez a konkrét termék, a légtisztítók kapcsán pedig összességében azt gondoljuk, hogy ma már városi környezetben elengedhetetlen a használatuk.