Méltó utód: Cubenest S1B1 külső akkumulátor bemutató

Megérkezett az elmúlt évek egyik legjobb külső akkumulátorának az utódja. Megnéztük, hogy tudott-e fejlődni.

Körülbelül egy éve teszteltük a Cubenest S1B0 nevű külső akkumulátorát, amelybe a kevésbé fantáziadús névválasztáson túl nem igazán tudtunk belekötni, hiszen pénztárcabarát áron kínált 5000 mAh-s kapacitást, vezeték nélküli töltést és korrekt dizájnt. Most pedig megérkezett az utód, így rögtön felmerül a kérdés, hogy a maga kategóriájában gyakorlatilag tökéletes elődhöz képest miben tud többet nyújtani. Névválasztásban biztosan, mert mostmár kétféle módon is hivatkozhatunk rá: S1B1 néven is találkozhatunk vele, de Cubenest Magnetic Aluminium Wireless PowerBank néven is fut, amely ugyan nem egy rövid név, de abszolút leíró, illetve előrevetíti, hogy történtek változások az anyaghasználat tekintetében.

Cubenest S1B1 külső akkumulátor teszt

Az előd ugyanis műanyagból készült, amivel amúgy semmi gond nincs, könnyű, stapabíró, olcsó, viszont tény, hogy nem elegáns. Az új külső akkumulátor viszont alumínium borítást kapott, amely jobban illik az Apple világához, és egyértelműen mutatósabb a plasztiknál. A dizájn is változott, véleményünk szerint az előnyére, egy kicsit modernebb és futurisztikusabb lett, viszont a színválasztékban visszalépés történt, az újdonság ugyanis csak szürke és fekete változatokban kapható, míg az előd többek között arany és pink változatokban is elérhető volt. A gyártó nyilván tudja, hogy mit csinál, valószínűleg nem volt kiemelkedő a kereslet a különleges árnyalatokra, ettől függetlenül sajnáljuk, hogy nem tartották meg őket. Az viszont örömteli, hogy a termék kisebb és könnyebb lett: kiterjedése 57 x 12 x 90 milliméter, tömege 135 gramm, az elődnél ezek az értékek 65 x 13 x 100 milliméter és 140 gramm voltak. Fontos megjegyezni, hogy mindezt változatlan kapacitás mellett érték el a mérnökök, az újdonság is 5000 mAh-s. 

A technikai paraméterek tekintetében sajnos visszalépések történtek az elődhöz képest: míg az S1B0 vezeték nélkül 15, vezetékkel pedig 18 wattos teljesítménnyel tudott tölteni, az újdonságnál 10 és 12 wattos értékekről beszélhetünk. Ez még bőven a használható szinten belül mozog, de azért érezhetően lassabb: egy 50%-ra töltött iPhone 15 Prót az előd 35 perc alatt pumpált tele vezeték nélkül, míg az újdonságnak 55 percre van szüksége ehhez. Örömteli viszont, hogy a kiegészítővel egyszerre két eszközt is tudunk tölteni, összesen 15 wattos teljesítménnyel. Az elődnél is szeretett finomságok megmaradtak: a csomag része egy C-típusú USB-kábel, alul LED-ek jelzik a töltöttség szintjét, a MagSafe-kompatiblis mágnesek megfelelően erősek, a hátlap pedig különleges borítást kapott, amely biztosan nem karcolja meg a tok nélkül használt telefonokat sem. Mindez még mindig jó áron érhető el, 17 990 forintért kapunk egy minőségi, alumínium borítású, mutatós, 5000 mAh-s akkumulátort, amivel kényelmesen lehet vezeték nélkül tölteni az iPhone-okat, AirPods-okat, Qi-kompatibilis eszközöket, illetve vezetékesen minden mást is. Szóval abszolút ajánlott, de ettől függetlenül az örömünk akkor lenne teljes, ha a töltési teljesítmény hozná az elődje szintjét.