Eve Energy okos konnektor bemutató

Megnéztük, hogy mire jó egy okos konnektor, illetve hogy a műfajon belül mit nyújt az Eve Energy.

Az energiaárak növekedésével a különféle eszközök fogyasztása talán minden korábbinál hangsúlyosabb kérdéssé vált: manapság még azon felhasználók egy része is számolgat, akik korábban a legkisebb mértékben sem törődtek azzal, hogy mennyi áramot fogyasztanak. Az okos kiegészítők közül legnagyobb érdeklődésre a különféle ledes izzók tartanak számot, amelyek nem csak könnyedén kiszámolható, gyors megtérülést jelentenek, hanem a hagyományos izzóknál jobb fényminőséget nyújtanak, hiszen fényerejük, színhőmérsékletük és sokszor még a színük is állítható, elég csak a Philips Hue termékcsalád tagjaira gondolni. Viszonylag sokan érdeklődnek továbbá a különféle okos konnektorok iránt, amelyek nagy általánosságban ugyanazt a funkconalitást nyújtják: távolról lehet ki- és bekapcsolni őket, segítségükkel időzítve működtethetők bizonyos eszközök, illetve jó esetben fogyasztási adatokat is szolgáltatnak. A mai bemutatónkban az EVE Energy nevű megoldásával foglalkozunk.

Eve Energy okos konnektor

A gyártó nem a legegyszerűbb módon nyúlt hozzá ehhez a műfajhoz, aminek köszönhetően az Energy sok felhasználónak ideális választás lehet, de vannak olyan háztartások, amikbe nem igazán lehet beilleszteni. Már a fizikai méretek sem feltétlenül ideálisak, a 56 x 56 x 79 milliméteres kiterjedés ugyanis viszonylag nagynak mondható, egy dupla konnektorban az Eve megoldása elveszi a mellette lévő helyet is, kivéve, ha abba kimondottan vékony csatlakozót kivánunk elhelyezni, mert az még elfér. Maga a termék amúgy igen jó minőségű, kellemes tapintású műanyagból készült, a csomagolás is nagyon dekoratv, de egy konnektor esetében nem ezek a legfontosabb paraméterek, a kisebb méret előnyösebb lett volna. Legfeljebb 11 Amperrel / 2500 Wattal boldogul el, amibe a háztartási berendezések túlnyomó többsége belefér, de vannak olyan fűtőpanelek, amik ennél nagyobb teljesítményfelvétellel rendelkeznek, ezeknél tehát érdemes duplán tájékozódni. Szintén megfontolást igényel, hogy az eszköz a Thread nevű okosotthonos technológiát használja, aminek előnye, hogy nem terheli a WiFi hálózatot, mivel Bluetooth-on keresztül üzemel, hátránya viszont, hogy a távoli működtetéshez kötelező egy Apple TV vagy egy HomePod megléte, más opció nincs. Fizikai közelség mellett bármikor irányíthatjuk a telefonunk segítségével, de a lakáson vagy házon kívülről tényleg csak akkor, ha van egy Apple TV vagy egy HomePod. 


Az ökoszisztémák közül az Eve megoldása amúgy is csak a HomeKitet ismeri, de az Otthon alkalmazásból túl sok funkciót nem érünk el, csupán be- és kikapcsolni lehet az eszközt, plusz nyilván az időzítés és automatizálás is megoldható. A kapcsolgatáshoz Sirit is segítségül lehet hívni, a fogyasztási adatok megjelenítéséhez viszont már az Eve saját appját kell használni. Ez egy korrekt megoldás, hiszen a pénzzel is számol: a lokációnk alapján eleve megmondja, hogy mennyibe kerül az áram, de ezt igény esetén manuálisan át is lehet írni. Innentől pedig a mért fogyasztás alapján ki tudja számolni, hogy éves szinten milyen összeget emészt fel az adott eszköz üzemeltetése. Ez talán az eszköz legjobb funkciója, és ezt nem tudja mindegyik konkurens: aki tehát ki szeretné számolni az eszközei fogyasztását és ezzel optimalizálna, plusz van Apple TV-je vagy HomePodja, az jól járhat az Eve megoldásával. Akik csak egy okos konnektorra vágynak, azok kedvezőbb áron is hozzájuthatnak hasonlóan jó minőségű termékekhez.