Fedora Linux érkezett az M-szériás chipeket használó Macekre

Maga Linus Torvalds sem hitte volna, hogy ez lehetséges, mégis megtörtént.

Ma már túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy az Apple egyike a világ legjobb chiptervezőinek: ugyebár régóta foglalkoznak ezzel, az Apple A4 2010-ben debütált az első iPadben, majd az iPhone 4-ben és a 4. generációs iPod Touch-ban is megtalálható volt. Ezt rengeteg kiváló megoldás követte az okostelefonokban és a táblagépekben, jelenleg ugyebár az A17 Prónál tartunk az iPhone 15 Pro és Pro Max készülékekben. 2020 őszén viszont az A-s mellett egy másik termékcsaládot is útnak indítottak, az M1-es rendszerchip már a Mac számítógépekben debütált és gyakorlatilag osztatlan sikert aratott a felhasználók és a szakma körében is, ami az elképesztő teljesítményének és a kis fogysztásának köszönhető. Az ARM-architektúrára váltás viszont hozott magával pár olyan kellemetlenséget, amelyek a felhasználók döntő többségét nem érintik, de páran biztosan nem örültek: ilyen volt a Windows Bootcampen keresztüli futtatásának megszűnése, illetve az is, hogy a kezdetben a Linux operációs rendszert sem lehetett futtatni.

Szerencsére azóta mindkét probléma megoldódott, a Windows Parallelsen keresztüli futtatásáról bővebben is írtunk, a Linux-kompatibilitás kapcsán pedig már elértünk pár mérföldkövet, de még nem ért véget az út. A pingvines operációs rendszert megálmodó Linus Torvalds régóta várt egy olyan ARM-alapú laptopra, ami képes a Linuxot futtatni. Az M1-es Air kapcsán pedig annak megjelenése után azt írta, hogy bár a gép tökéletes lenne erre a feladatra is, de mivel az Apple nélkül nem megoldható, hogy a Linux hozzáférhessen a szükséges erőforrásokhoz, nem lát esélyt a megoldásra. Nem lett igaza, mert időközben a közösség elkészítette az Asahi Linuxot, amely még nem tekinthető teljesen késznek, de abszolút használható.

Fedora Asahi Remix Linux támogatás M-es Maceken

Viszont az ismertebb Linux disztribúciók többsége továbbra sem érhető el az M-szériás rendszerchipeket futtató Mac számítógépeken. Az előző mondatban a többsége a meghatározó szó, ugyanis a Fedora mostantól már futtatható az M1-es és M2-es Maceken is. A gépek közül egyedül a Mac Pro nem támogatott, tehát a MacBookok, Mac Minik, Mac Studiók és iMacek képesek futtatni az Asahival közösen elkészített rendszert. A Fedora Linux 40 megjelenésével egyébként ez is megoldódik majd, ráadásul ez a verzió fogja elhozni a teljes grafikai támogatást is; az OpenGL 4.x is ezzel érkezik majd. A Fedora Asahi Remixről ide kattintva lehet részletesen is olvasni, de természetesen felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy egy hivatalosan nem támogatott operációs rendszerről van szó, tehát aki azt sem tudja, hogy mi fán terem a Linux, neki se álljon telepíteni! Általánosságban viszont úgy gondoljuk, hogy az efféle projektek megjelenése örömteli, hiszen a macOS felhasználók mellett így egy viszonylag szűk, de új felhasználói csoport élvezheti az M-szériás rendszerchipek erejét.