Érkezik az iOS 16 és az iPadOS 16

Teljesen megújult zárképernyő, okosabb Fókusz módok, fejlesztett iMessage és rengeteg egyéb funkció a hamarosan érkező új verziókban.

Az M2 chipes MacBook Air mellett más izgalmakat is tartogatott a 2022-es WWDC keynote-ja, kiderült ugyanis, hogy milyen újdonságokat kapott az iOS 16. 

Megújult zárképernyő

A friss operációs rendszerben végre megújul a zárképernyő. Mindez azt jelenti, hogy az értesítések alulra kerülnek, a háttérképhez igazodik majd az óra színe, lehet változtatni a betűtípuson és ezen a felületen is megjelennek a widgetek. A rendszerben lesznek előre elkészített, de személyre szabható témák, de a felhasználók újakat is letölthetnek majd. A fejlesztők a widgetek készítésére használható Widget Kit mellett megkapják majd a Live Activities API-t, ami a folyamatosan frissülő értesítésekhez szükséges: a segítségével sok helyett egy darab, folyamatosan frissülő értesítés lehet a zárképernyőn, amiben látható lehet az is, hogy merre jár a taxi, illetve hogy éppen hogyan áll a meccs. 

Widgetek az iOS 16 zárképernyőjén

Rengeteg egyéb fejlesztés

Az új iOS-ben rengeteg egyéb fejlesztést is élvezhetnek a felhasználók, ezek közül a fontosabbak a teljesség igénye nélkül a következők. A Fókusz módokhoz az iOS 16-ban már nem csak a főképernyő, hanem a zárképernyő és a különféle alkalmazások is idomulnak. A Safariban, a Naptárban és az Üzenetekben beállítható például, hogy mely weboldalak, kontaktok vagy események jelenjenek meg munkaidőben és azon kívül. Az iMessage üzenetek ezentúl a küldés után is szerkeszthetők lesznek, illetve vissza is lehet vonni az elküldött üzeneteket. A frissített FaceTime is megkapja a Handoff lehetőséget, vagyis egy iPhone-ra érkező hívás lebonyolítható lesz Macen keresztül is. Sokak számára lehet izgalmas, hogy az iPhone kameráit az iOS 16-tal a Mac kamerájaként is lehet használni, az első Macre csatlakoztatható iPhone-tartót a Belkin gyártja majd, de a közeljövőben más cégek termékeinek érkezése is várható. 

A havonta 18 milliárd alkalommal használt diktálási funkció okosabb lett, hiszen használat közben is képernyőn marad a billentyűzet, így bele lehet nyúlni a diktált szövegbe, illetve a másik irány is működik, tehát bele lehet szólni a begépelt szövegbe is. A Pénztárcán keresztül megoszthatók lesznek különféle a kulcsok (pl. hotelszoba vagy autó). Frissül az Apple Térkép, az angol, amerikai, francia és svájci városok részletesebb nézetet kapnak, illetve új információk jelennek meg a tömegközlekedés kapcsán is. A Map Kit megjelenésével a megosztáson alapuló közösségi közlekedési alkalmazások fejlesztőinek lehetőségük nyílik a rollereik, biciklijeik, robogóik, autóik megjelenítésére az Apple Térképeken. A Live Text videókon is használható lesz fordításra, devizaváltási kalkulációra. 

A családi megosztás kapcsán is vannak újdonságok, például az iMessage-en keresztül lehet majd növelni a gyerekek képernyőidejét, illetve érkezik egy Family Checklist nevű funkció, amelyen keresztül anélkül lesz kezelhető minden családon belül megosztott elem, hogy bele kellene menni a beállításokba. Az iCloud Fotókban megosztott mappákba már közvetlenül a kamerából is lehet majd képeket küldeni, tehát egy utazás során készült felvételek automatikusan tudnak egy mappába kerülni, nem kell majd utólag a Fotókon keresztül keresgélni. Megújult az Apple CarPlay kezelőfelülete, amely a kijelző formájától és méretétől függően jelenik majd meg és az autóval kapcsolatos információkat is képes lesz megjeleníteni (sebesség, távolság a céltól, hőmérséklet stb.). 

iPadOS 16

Az iPad természetesen megkapja az iOS 16 összes új funkcióját, amelyek mellett egyéb extrák is kerülnek bele. Multitasking közben állítható lesz az ablakok mérete, illetve rendszerszinten meg lehet határozni a megjelenített tartalom méretét. Külső kijelző használata esetén az M1-es modellek külön kis ablakokban tudják futtatni a különféle alkalmazásokat. Teljes képernyőn viszont továbbra sem lehet úgy rendezni az ablakokat, mint egy asztali operációs rendszeren. A fájlkezelő a frissítésének köszönhetően viszont egyre jobban hasonlít egy számítógépes változatra, az iPadOS 16-ban már rendes mappanézet is elérhető. 

Apple CarPlay iOS 16-tal

FaceTime hívások közben az Apple szoftvereit (Safari, Fájlok, Keynote, Numbers, Pages, Jegyzetek, Emlékeztetők) használva közreműködhetünk beszélgetőpartnereinkkel, tehát a résztvevők valós időben láthatják, hogy mit csinál a másik, a Freeform segítségével pedig Apple Pencilt használva lehet egy óriási virtuális táblára közösen rajzolni, jegyzetelni. Új funkciók érkeznek az iPadek Safarijára, illetve sokak számára lehet öröm, hogy a táblagépeken is elérhető lesz a natív Időjárás alkalmazás. 

Az új operációs rendszerek fejlesztéi bétái már elérhetők, a publikus bétákhoz júliustól lehet majd hozzáférni. Az iPadOS 16 minimum követelménye: 5. generációs vagy újabb iPad, 3. generációs vagy újabb iPad Air, 5. generációs iPad mini, illetve mindegyik iPad Pro. Az iOS 16 telepítéséhez legalább iPhone 8-ra van szükség.