Két hete nyúzzuk az iPhone 6s-t. Megateszt!

Pontosan két hete kaptam kézhez az iPhone 6s-t. Nem ez volt az az iPhone modell amit a legjobban vártam, pedig szinte mindenben többet tud mint az elődje. De tud annyival többet, hogy úgy érezzem megérte váltani? Két heti használat során kiderült, és most eljött az ideje, hogy megírjam a tapasztalataimat.

Főzz egy kávét, készíts be egy kis rágcsálnivalót, mert egy igen hosszú, két heti tapasztalatot összefoglaló írás következik az Apple legújabb iPhone-járól.

Ahogy a bevezetőben is írtam, az iPhone 6s az a készülék amit egyáltalán nem vártam. Kicsit olyan volt mint az iPhone 4S-nél, akkor sem éreztem azt, hogy húúú én most ezt a készüléket mennyire akarom, és aludni sem tudok amíg kézhez nem kapom. Az iPhone 6s-nél is ezt éreztem. Persze a bemutatása után tudtam, hogy gyorsabb, erősebb mint az iPhone 6, jobb lett a kamera és a Touch ID, nomeg a 3D Force touch kijelző sem mellékes, de valahogy mégsem éreztem azt, hogy ne tudnék ezek nélkül élni. Napra pontosan két hete kaptam kézhez az iPhone 6s készülékemet, és még ekkor sem voltam igazán rápörögve az Apple legújabb telefonjára. Azóta eltelt két hét: nézzük mire jutottam ez alatt a 14 nap alatt, amióta használom.

Az iPhone 6s legnagyobb újdonsága egyértelműen a 3D Touch. Mostantól nyomásérzékeny a kijelző, ennek köszönhetően elvileg jelentősen gyorsabban használhatjuk az iOS-t a telefonunkon. Sokan azt gondolják, hogy hülyeség az egész, ugyanaz mintha nyomva tartanánk a ikonokat, vagy gombokat a kijelzőn. Ez hatalmas tévedés, ugyanis a 3D Force Touch nem reprodukálható simán csak azzal, hogy hosszan érintünk meg valamit a kijelzőn. Ha hosszan nyomunk meg például egy ikont, akkor körülbelül egy másodpercnyi várakozás után elkezd rezegni, hogy átrendezhessük a képernyőt. A Force Touch viszont azonnal reagál, és egy felugró menüt kapunk. Safariban például ha az eddig megszokott módon rajta tartjuk az ujjunkat egy linken, akkor egy felugró menüt kapunk, ha viszont erősen nyomjuk meg a linket, akkor egy előnézetet kapunk az oldalról, ha még erősebben nyomjuk meg a kijelzőt, abban a pillanatban úgymond bele is ugrik az oldal tartalmába.

Leginkább úgy kell elképzelni, mintha kapnánk két plusz gombot az iPhone-ra, de ezek a gombok mindig ott vannak ahol az ujjunk is. A 3D Touch tulajdonképpen egy Quick Look (mint OS X alatt a Space), és egy jobb klikk lehetőségével egyenlő. A Force Touch visszajelzése elképesztően jó lett az Apple Watch-ból már megismert Taptic Feedback rendszernek köszönhetően, tökéletesen jelzi az ujjunknak, hogy milyen erővel nyomtuk meg a kijelzőt. Varázslat!

Az első héten alig használtam, aztán szép lassan megszoktam, illetve rájöttem, hogy hol érdemes használni. Például Google képkeresésnél iszonyú hasznos a kis kijelzőn. Eddig úgy nézett ki a dolog, hogy ha rákerestem egy képre, rákoppintottam valamelyik képre, hogy lássam nagyobb méretben, majd a kijelző sarkában bezártam, és nyitottam a következőt. A Force Touch segítségével ez egyetlen ujjmozdulattal megvan. Egyszerűen erősebben megnyomom a képet, ekkor megnyílik egy előnézeti ablakban nagyban, aztán elengedem az ujjammal, máris visszahuppan a többi közé. Nagyjából fele annyi idő alatt lehet így képeket keresni, mint korábban.

Amit azonnal elkezdtem rendszeresen használni a Force Touch segítségével, az a szövegkijelölés. Eszméletlenül jó dolog, hogy ha erősen megnyomjuk a billentyűzetet, akkor az átalakul egy, a laptopomon lévőhöz hasonló trackpaddé, és máris nagyon pontosan mozgathatom a szövegben a kurzort. Ez például egy olyan Force Touch funkció, amit nem kell tanulni. Ha egyszer kipróbálod, nem akarsz majd az eddigi kijelölős megoldással vesződni.

Persze a Force Touch egy csomó minden másra is használható, de sajnos tanulni kell. Tökéletesen működik, mégis nagyon ritkán használom. Miért? Nos, egész egyszerűen azért, mert nyolc éve mióta iPhone-t használok, már belerögzültek az ujjaimba a mozdulatok. Ha a Force Touch már az első iPhone-ban benne lett volna, akkor azzal együtt tanultuk volna meg az okostelefonok a Multi-Touch kijelző és az iOS rendszer használatát, így viszont újra kell tanulni sokmindent. Például észrevettem, hogy ha videót akarok rögzíteni, akkor megnyomom a kamera ikont, majd odalapozok a videóhoz. Ezt milliószor megtettem már, és nem jut eszembe, hogy a Force Touch segítségével, sokkal egyszerűbben is elérhetném a videofelvétel funkciót. Pedig tényleg egyszerűbb erősen megnyomni a kamera ikont, és egyből a videofelvételt kiválasztani a felugró menüből, de nem így szoktam meg, hanem az oldschool módon. Az biztos, hogy ha most visszalépnék iPhone 6-ra már hiányozna a 3D Touch funkció, viszont az is egyértelműen látszik, hogy még rengeteg időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ugyanolyan megszokással használjam mint például a Multi-Touch kijelző lehetőségeit.

A kamera. iPhone 6s termékoldal nem véletlenül ez a másodikként kiemelt újdonság, hiszen az utóbbi években az okostelefonok által készített képek teljesen átformálták a fotózás világát. Bár képminőségben talán sosem éri utol az iPhone egy tükörreflexes DSLR kamera minőségét, nem árt felidézni a mondást, miszerint:

Mindig az a legjobb kamera ami éppen nálad van!

Mivel pedig az iPhone-unk mindig nálunk van, bizony igaz amit az Apple ír a marketingrizsában, és hosszú ideje tényleg az iPhone a legnépszerűbb kamera a világon.

Számomra is ez az egyik legfontosabb funkciója az iPhone-omnak, ezért nagyon vártam, hogy mennyivel lesz jobb a 6s kamerája az iPhone 6-hoz képest. Sajnos nem sokkal. Sőt. Nem is kell tesztfotókat berakjak ide, mert szinte észrevehetetlen a különbség. Az egyik nagy újdonság, hogy immár 8 helyett 12 megapixeles kamera található az iPhone 6s-ben. Ez biztosan szuperül hangzik a legtöbb átlagfelhasználó számára, csakhogy igazából a lőtéri kutyát nem érdekli, ugyanis nem a sok millió pixeltől lesz jó egy kép. Egy csomó más tulajdonság szükséges ehhez. Fehéregyensúly, dinamika, részletesség, fókusz, és még sorolhatnám. Arról nem is beszélve, hogy legfőképpen rajtunk múlik, mennyire lesz jó egy kép. Az természetesen jó dolog ha sok pixellel gazdálkodhatunk, hiszen lehetőségünk van egy-egy nagyobb képkivágásra, de alapvetően tényleg nem ez számít, főleg, hogy a legtöbben Instagramra vagy Facebookra posztolják a képeiket.

Visszatérve a képminőségre, ez tényleg nem sokat változott az iPhone 6-hoz képest. Nincs meg az a WOW faktor, ami például iPhone 5s után következett az iPhone 6 megjelenésével. Persze az iPhone 6 a maga kategóriájában kiváló képeket készített, de a korlátok azért megvoltak. Nem megfelelő fényviszonyok esetén nem egyszerű az iPhone 6-tal tökéletes képet készíteni, és ez nem változott az iPhone 6s esetében sem. Szerencsére a 12 megapixel ellenére sem lettek zajosabbak a fotók, tehát végül is elmondható, hogy jó munkát végzett az Apple, de mégsem tudom azt mondani, hogy a kamera jelentősen fejlődött volna. Egy nagyobb fényerejű lencse igazán jól jött volna, de erre még nyilvánvalóan egy évet várnunk kell, egészen az iPhone 7 megjelenéséig. Fotók tekintetében, egyértelműen látszik, hogy az iPhone nem emelkedik ki a konkurencia mezőnyéből, de nem is kell szégyenkeznie.

Van még pár újdonság a kamerával kapcsolatban. Az egyik ilyen a 4K videofelvétel lehetősége, aminek személy szerint semmi értelmét nem látom. Ez tipikusan egy olyan funkció amit csak azért raktak be az új iPhone-ba, mert a konkurens készülékekben is benne van, értelme viszont szinte egyenlő a nullával.

Tegye fel az olvasók közül a kezét, akinek 4K TV-je van. Ühüm.. 10 000 ember, és csak pár kezet látok a magasban. Most azok tartsák fenn a kezüket, akik szoktak 4K-ban videót felvenni a telefonjukkal, megvágják ezeket a videókat egy erőgépen, és vissza is szokták azt nézni a 4K-s tévéjükön. Senki? Gondoltam. Így vagyok ezzel én is. Nincsen 4K-s TV-m, és ha lenne is, nem hiszem, hogy bajlódnék 4K-s anyagok megvágásával. Nem beszélve arról, hogy az iPhone által rögzített 4K, csak 15 Megabit/másodperc sávszélességgel rögzít, ami elég gyatra ekkora felbontás mellé. iPhone 6s-en 4K felvétel esetén bukjuk a szoftveres képstabilizációt is, csak iPhone 6s Plus használatakor van lehetőségünk az optikai képstabilizátor segítségére, hogy elkerüljük a kézremegésből adódó idegesítő képremegést. Szóval egy szó mint száz, a 4K van, de felesleges. Én például a két hét alatt ki se próbáltam ezt a lehetőséget a telefonomon. Minden esetre kerestem a Youtube-on egy iPhone 6s-sel felvett 4K videót, hogy berakhassam ide a cikkbe illusztrációként. Egész jó kis videó Londonról, de nem attól jó mert 4K, 1080HD-ban ugyan azt az élményt nyújtja, mint 4K-ban. Azt is csak halkan jegyzem meg, hogy a legtöbben a 4K-ban feltöltött videókat is 1080-ban nézik. Leginkáb azért mert nem elég erős a gépük a szaggatásmentes lejátszáshoz, innentől viszont tényleg semmi értelme a 4K videókkal vesződni. Majd pár év múlva.

Itt még mindig nincs vége a kamera újdonságainak, mert kéremszépen itt van nekünk aaaaaa (dobpergés) Live Photos lehetősége. Mozgó képek!!! Atyaúristen mekkora újítás, leestem a székről mikor ezt bemutatták a keynote-on. Csak sajnos nem azért dobtam egy hátast, mert úgy gondolom, hogy ez egy forradalmi funkció, inkább az ellenkezőjétől. Szeretném megkérdezni Tim Cooktól, hogy ki volt az az agyalágyult az Apple-nél aki ezt kitalálta. Tuti felvettek valami Samsungtól kibukott mérnököt. De most tényleg! Mi szükség volt erre? Most hagyjuk azt az apró tényt, hogy a Live képek kétszer annyi helyet foglalnak a készülékünkön, mert ez lényegtelen apróság a 64GB-os tárhelyek korában :).

De mire jó? Esküszöm próbáltam valami értelmes mozgó képet készíteni ide, hogy berakjam illusztrációnak, de nem sikerült. Ez max az Apple promóiban néz ki jól, állványról lőtt, előre megtervezett témákkal. Most vagy fotózzunk, vagy videózzunk, de a kettőt nem érdemes keverni. Annak is mi értelme van, hogy a zárolt képernyőre rakhatunk ilyen animált képet, (halat, füstöt, vagy saját kontentot a gyerekről, háziállatról) ha egyszer csak akkor mozog ha erősen megnyomom a kijelzőt. Ki a fene nyomkodja a Lock screen-t a telefonján??? Pontosan. Senki. A Live Photos tényleg az a funkció, amit egy Samsungnak elnézek, mert tipikusan ők azok akik telepakolják felesleges funkciókkal a készülékeiket. Erre most az Apple kiáll a színpadra és azt mondják: Újra feltaláltuk az animált gifeket! Hát köszi… Lett egy felesleges ikon a Camera alkalmazásban. Arról most nem is akarok hosszasan értekezni, hogy mennyire rossz minőségű az egész. Elég annyi, hogy ha a Live Photo formátumot használjuk, akkor a kép is rosszabb mint a normál fotó, és mellé kapunk még egy nagyon kevés fps-ben rögzített videót is. Gimmick… Lépjünk is tovább, mert ez nem az az újdonság ami miatt érdemes lenne iPhone 6s-t vásárolni.

Sebesség. Hát ez egy nehéz rész, ugyanis már az iPhone 6 sebességével sem volt semmi gond. Sőt, igazából szerintem manapság egy iPhone 5s sebessége is tökéletesen elegendő. Különböző tesztekből tudjuk, hogy az iPhone 6s-ben dolgozó A9 processzornak köszönhetően, most megint az iPhone a világ leggyorsabb okostelefonja. Két mag versus nyolc mag, nem számít, az iPhone 6s minden konkurensét megveri. De fontos ez? Őszintén szólva nem igazán, de azért elképesztő látni, hogy az eddig tökéletesnek gondolt iPhone 6-osomnál is tud gyorsabb lenni az iPhone 6s, és ezzel mennyit tud dobni a felhasználói élményen.

Viszont az A9-es Processzor csak egy dolog, az igazi jóság a megnövelt memória. Akinek van iPad Air 2-je, az tudja, hogy milyen sokat számít a 2GB RAM. Nos, mostantól az iPhone 6s-ben is lehet élvezni ennek az előnyeit, hiszen az iPhone 6-tal ellentétben a 6s-ben 1 helyett 2 GB memória teszi a dolgát. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy szinte sosem kell a készüléknek újratöltenie semmit. Tíz tab meg van nyitva a Safariban, és két nap múlva szeretnéd elolvasni? Nem probléma, ott lesz minden amikor megnyitod, és nem kell végignézni az idegesítő újratöltést. Köszi Apple, tényleg ez az egyik olyan újdonság ami miatt nem térnék vissza iPhone 6-ra.

Ide tartozik, hogy a napokban elindult a chipgate-re hallgató újabb őrület. Egészen röviden kitérek erre is, mert a hozzászólások közt biztosan felmerülne. Tavaly bendgate, most a chipgate az új kattintásgeneráló “botrány”. Biztosan sokan belefutottatok már a hírbe, miszerint az iPhone 6s két gyártó A9-es processzorával érkezik. Az egyiket a Samsung gyártja, a másikat a TSMC. Pár teszt szerint, a Samsung által gyártott chip több energiát fogyaszt, mint a TSMC által gyártott chip, ezért a Samsung procival érkező készülékek 1-2 órával kevesebb üzemidőt produkálnak. Sok videót megnéztem, volt amelyikben tényleg látható különbség volt, volt olyan amiben 1 százalék alatt volt a különbség. Az én iPhone 6s-emben Samsung, Laciéban TSMC processzor dolgozik, és nem vettünk észre különbséget az üzemidőkben. Időközben az Apple hivatalos válasza is megérkezett, az Apple szerint is maximum 2-3 százalék különbség lehet a processzorok energiafelhasználása közt, amennyiben valós üzemben használjuk a készülékeket. Véleményem szerint esélyes, hogy a Samsung gyárából érkező processzorok tényleg több energiát fogyasztanak, de ez csak akkor okoz észrevehető különbséget üzemidőben, ha tesztprogrammal hosszú órákon keresztül pörgetjük 100 százalékos terhelés mellett az iPhone-t.

Bár az iPhone 6s-ben kisebb akkumulátor kapott helyett, két hetes használat után egyértelműen ki merem jelenteni, hogy semmivel sem tud kevesebbet mint az iPhone 6-osom. Továbbra is minden további nélkül kibír egy napot a telefonom, rendszerint, 25-50 százalék közt mozog a töltöttség mire lefekszem aludni, és töltőre teszem a készüléket.

Dizájn. Na ez az ami nem változott. Persze miért is változott volna, az S iPhone-ok mindig ugyanazok külsőre mint az előd, maximum minimális változások vannak. Az iPhone 6s esetében sincs ez másképp, gyakorlatilag tök ugyanúgy néz ki mint az iPhone 6, csak idén már Rozéarany színben is megvehetjük. A barátnőnknek, merthogy ez tutira nem egy pasis szín. Rossz hír ez azoknak, akik villogásra használják a telefonjukat, hiszen a hátlapon lévő egyetlen S betű kivételével, csak a Rose Gold szín mutathatja meg, hogy bizony nekünk az új készülékünk van. Bár remélem, hogy egyre kevesebben vannak, akik felvágásból vesznek iPhone-t, azért valljuk be, itthon vannak még páran ilyenek. Nekik a Rose Goldot ajánlom, akkor tuti látni fogják, hogy ők “valakik”. :)

Azért van egy fontos újdonság, de ez nem a külső. Bár kívülről nem látszik, az iPhone 6s-t jelentősen megerősítették. Nem mintha sokaknak hajlott volna meg az iPhone-juk tavaly, inkább csak a szokásos túlfújt ügy volt a bendgate. Az Apple biztos ami biztos alapon felszívta magát, és most esélyt sem adott, hogy bárkinek is akár szándékos, akár véletlen erőhatás következtében meghajoljon a készüléke. Viszlát bendgate.

Talán sokaknak nem is fontos ez, de jó tudni, hogy az iPhone 6s kicsit nehezebb lett mint az elődje. Amint kibontottam a dobozt éreztem, hogy az új iPhone nehezebb, de én pont azok közé tartozom akik szeretik ha van súlya egy tárgynak. Talán azért, mert még édesapám mondogatta gyerekkoromban, hogy aminek súlya van az jó, mert van benne anyag. Hát ebben van anyag rendesen, méghozzá a szuper erős 7000-es szériás új Aluminium ami az Apple Watch-ban mutatkozott be először.

4G. Ezt csak azért említem meg, hogy a cikkben megmaradjon a szürke fehér sorminta az illusztrációs képeken. Ha a hálózat támogatja, akkor most még gyorsabb lehet az LTE sebessége. Bár tesztelgettem, bevallom őszintén, nem igazán vettem észre, hogy jelentősen gyorsabb lenne a mobilneten érkező tartalom. Az tény, hogy sokszor gyorsabban jön le az adat mint az irodai netünkön, de sokszor a fordítottja is igaz, amikor LTE ide vagy oda, képes csigalassúsággal vánszorogni egy-egy oldalletöltés. Maradjunk annyiban: jó, hogy évente gyorsulnak chipek, de igazából a szolgáltatókon múlik, hogy mennyire élvezhető a mobilnet. Az iPhone 6s-sen nem múlik az biztos.

Jöjjön egy érdekesebb téma, a Touch ID. Sokat gondolkoztam, hogy mit írjak a megújult ujjlenyomat olvasóról, mert lehet csak egyedi a problémám. Túl gyors lett! Hülyén hangzik, de tényleg így van. Konkrétan egészen elképesztő, hogy mennyire sokat fejlődött a Home gomban találhato Touch ID szenzor. Konkrétan azonnal olvas. Nem, még annál is gyorsabban mint amire most gondolsz kedves olvasó. Olyan mintha már azelőtt leolvasta volna az ujjlenyomatunkat, mielőtt megérintettük volna a Home gombot. Levegőből veszi az ujjlenyomatot! Ez talán túlzás, de tényleg nincs várakozás, csak hozzáérsz, és már benn is vagy. Elképesztő de tényleg, erre szoktam azt mondani, hogy űrtechnológia.

Sajnos ez fénysebességű beolvasás felvet egy vicces de valós problémát, mégpedig azt, hogy nem tudom bekapcsolni csak a lezárt kijelzőt a Home gomb megnyomásával. Biztosan ti is sokat használjátok a kijelzőt anélkül, hogy feloldanátok a telefont, csak egy két bejövő értesítés megtekintésére. Vagy korán reggel amikor felébredsz, és meg akarod nézni az időt. Az a rossz hírem van, hogy a Home gomb megnyomásával, ez mostantól esélytelen, ugyanis ha megnyomom a Home gombot azonnal benn vagyok az ikonok közt, amit persze nem akarok, hiszen ebben az esetben még le kell húzni a Notification Centert, hogy láthassam az értesítéseket. Már első reggel belefutottam ebbe, amikor meg akartam nézni, hogy mennyi az idő. Nekem az ágyon pihen a telefonom miközben alszom, reggel ha az ébresztő előtt felébredek, akkor csak rányomok picit a Home gombra, és máris láttam a lezárt képernyőn nagyban az órát. Ugyanígy tettem az iPhone 6s használatba vétele után, de a gyors Touch ID miatt azonnal feloldódott a készülék, ami egyrészt kiégette a szemem, és persze a felső menüben lévő óráról le se tudtam olvasni az időt.

Azért mondanom sem kell, hogy ennél nagyobb gondunk sose legyen, mint a szupergyors Touch ID. Megoldás a problémára, hogy egy picit elhúzzuk az ujjunkat a Home gombon, így nem tudja beolvasni az ujjlenyomatot, vagy átszokunk a bekapcsoló gomb megnyomására amennyiben csak a kijelzőt szeretnénk bekapcsolni, de nem akarunk belépni a főképernyőre.

Nem maradt más hátra, mint a végszó. Az iPhone 6s megjelenésekor a legtöbb külföldi teszt végkövetkeztetése az volt, hogy az iPhone 6s és a 6s Plus a világ legjobb okostelefonjai. Én is írhatnám ezt, hiszen számomra ezer százalék, hogy az iPhone a világ legjobb telefonja, de szerintem felesleges ilyen nagy szavakat használni. Az biztos, hogy egy iPhone-t nem lehet elfogulatlanul tesztelni. Az iPhone-nak nincs ellenfele, mert más nem gyárt iPhone-t csak az Apple. Persze ez is okostelefon, és nézhetnénk specifikációkat, hogy ez vagy az miben jobb vagy rosszabb, de felesleges. Aki specifikációk alapján választ telefont, az sosem lesz elégedett. Mondhatnám, hogy ez a világ leggyorsabb telefonja, ezért vedd meg. De ne ezért vedd meg. Azért vedd meg, mert a fent leírt kis negatívumokat leszámítva, ez tényleg továbbra is egy szerethető készülék, pont annyira amennyire az első iPhone-t szerettük. Csak ez most még okosabb.

Sokkal jobb kérdés, hogy van-e értelme váltani iPhone 6-ról. Igen is meg nem is. Őszintén mondom, ahogy az elején is írtam, engem tényleg nem hozott lázba az iPhone 6s. Már az iPhone 6 is minden igényemet kielégítette, egyáltalán nem éreztem szükségét a váltásnak. Az más kérdés, hogy anyagi megfontolásból mindenképp megérte a váltás, hiszen most megint van egy vadi új garanciális készülékem, és mivel elég jó árban el tudtam adni az iPhone 6-omat, nem fájt annyira a váltás. Azt is biztosan állíthatom, hogy nem bántam meg a cserét. Bár a Force Touch haszálatát még tanulnom és szoknom kell, a több memória, a hajszállal jobb kamera, és a szupergyors Touch ID után hatalmas visszalépésnek érzem ha egy iPhone 6 kerül a kezembe.

Kereskedőként azt kéne írjam, hogy persze, vedd meg, Istant Get. De nem írok ilyet. Az a helyzet, hogy a jelenlegi iPhone paletta nagyon jó, és szerintem mindenki aki iPhone vásárláson töri a fejét, úgyis a pénztárcájához képest dönt majd. Szerencsére könnyű a választás. Az iPhone 5s még mindig nagyon jó készülék, az iPhone 6 minden igényt kielégít és továbbra is megvásárolható, olcsóbban is mint az iPhone 6s megjelenése előtt, az iPhone 6s pedig pont annyival tud többet mint az iPhone 6, hogy megérje azoknak akik ki tudják gazdálkodni azt a kis pluszt amennyivel többe kerül mint az elődje.