Megéri AirPods Pro 2-re váltanom?

Tavaly ősszel jelent meg az AirPods Pro második generációja, amely sokkal több dologban fejlődött, mint az elsőre gondolnánk. Megnézzük, hogy megéri-e a régebbi típust újra cserélni.

Korábban már összehasonlítottuk az AirPods Pro második generációs modelljét az AirPods harmadik generációs változatával: mindkét termék kiváló a maga kategóriájában, de a zajszűrés megléte és hiánya, illetve az eltérő kialakítás miatt viszonylag egyértelműen meg lehet válaszolni, hogy kinek melyik az ideális eszköz. Sok kérdést kapunk viszont azzal kapcsolatban, hogy az első generációs Pro modellt érdemes-e az újabb változatra lecserélni, így most ezt a kérdést járjuk körbe. Ezt egy picit talán nehezebb eldönteni, legalábbis a részletek ismerete nélkül.

A motorháztető alatt

A váltás kapcsán felmerülő kérdésnél megtévesztő lehet, hogy a két eszköz külseje szinte teljesen megegyezik, bár apró és fontos részletekben egyébként vannak különbségek. De a lényeg belül található: az AirPods Pro 2 az elődjével és az AirPods Max-szal ellentétben már az Apple H2-es chipjét használja, amelynek az előnyei leginkább a zajszűrés kapcsán érhetők tetten. Az AirPods Pro első generációja a megjelenésekor az egyik legjobb zajszűrő funkcióval rendelkezett, és a konkurensekkel összehasonlítva még ma is nagyon erősnek mondható. A második generáció viszont túlzás nélkül állítható, hogy látványosan emelte a tétet: olyan minőségű zajszűréssel rendelkezik, ami gyakorlatilag példátlan ebben a kategóriában. Az első generációs Pro tulajdonosai valószínűleg el sem tudják képzelni, hogy a zajszűrés lehet még sokkal jobb, hiszen eleve magasról indulunk, de az a helyzet, hogy a második generáció a mai ismereteink szerint gyakorlatilag tökéletes megoldást kínál. Akinek tehát a zajszűrés a legfontosabb, annak érdemes lehet váltania: a második generáció gyakorlatilag teljesen le tudja tompítani a környezeti zajokat, csak a nagyon éles és hirtelen megjelenő zajok jönnek át, azok is csak olyan mértékben, ami nem zavaró, de hasznos lehet például a városi közlekedés során. Nagyon nehéz leírni a különbséget, meghallgatva viszont zongorázni lehet, egészen elképesztő. Ráadásul a második generációnál már elérhető az úgynevezett adaptív zajszűrés is, ami kimondottan a hirtelen megjelenő hangok kiszűrését végzi: nagyon hasznos, hogy ez a funkció be- és kikapcsolható, hiszen környezetfüggő, hogy érdemes-e használni. Az viszont biztos, hogy nagyon jól működik.

Apple H2

Bár nincs ezzel kapcsolatban különösebben erős kommunikáció, de a hangminőségben is jelentőset lépett előre az eszköz, új meghajtók dolgoznak benne. Az AirPods Pro első generációjának hangminőségével kapcsolatban itt a blogban nem mernénk óriási kijelentéseket tenni, az biztos, hogy a kategóriájában nagyon jó volt, ami egyébként a konkurens gyártók egyes modelljeiről is elmondható. Úgy gondoljuk, hogy az első generáció hangminőség tekintetében a mai napig egy korrekt értékajánlat, úgyhogy a második generáció fejlődése viszonylag relatív skálán mozog: megfelelő minőségű forrás használatával lehet hallani a különbséget, de itt arról beszélünk, hogy az egyik nagyon jó, a másik meg még annál is jobb. Úgyhogy pusztán a hangminőség miatt véleményünk szerint csak azoknak lehet érdemes váltaniuk, akik kimondottan vájtfülűek. Viszont fontos tudni, hogy sokat fejlődött a térbeli hangzás (spatial audio), a második generációs Pro modellnél már személyre szabott és tényleg elképesztő élményt nyújt a megfelelő, többcsatornás tartalmak esetében. A beállításhoz szükség van az iPhone kamerájára, az nézi meg a felhasználó fülformáját: a folyamat gyors és egyszerű, mégis elképesztően hi-tech. 

Hangerőszabályzás, szenzorok

Az első generációs AirPods Prót érték negatív kritikák a hangerőszabályzás lehetőségének hiánya miatt. Mi ezt nem érezzük egy komoly versenyhátránynak, mert bár tény, hogy a fülhallgatók szárát nyomogatva a hangerőt pont nem lehet állítani, egy Apple Watch használatával ezt viszonylag könnyen lehetett orvosolni, arról nem is beszélve, hogy egy jól összerakott zenei listánál azért nem kell percenként állítani a hangerőt. Mindenesetre a második generáció pontot tett a kérdésre, a fülhallgató szárairól megoldható a hangerőállítás. Lazán kapcsolódik, de fejlődött a fülbe helyezést érzékelő szenzor is, a dupla optikai helyett egy bőrérzékelő megoldás került az új modellbe, így az előzőnél is jobban észleli, hogy mikor van a Pro a fülbe helyezve: ez is egy apró fejlesztés, mert az első generációnál sem tapasztaltunk semmilyen problémát, de ettől még tény, hogy az új modell még annál is gyorsabban kapcsol, amikor kivesszük a fülünkből, vagy éppen visszahelyezzük.

Üzemidő és töltőtok

Az üzemidő a második generációs modellnél jelentősen hosszabb: maguk a fülhallgatók aktív zajszűréssel a korábbi 4,5 helyett 6 órán keresztül képesek üzemelni, a tok villámgyorsan, szó szerint pár perc alatt feltölti őket, így az összegzett üzemidő 24 helyett 30 órára nőtt. Ennek elsősorban utazások során van jelentősége, ott viszont nagyon is. 

AirPods Pro 2

Maga a töltőtok is rengeteget változott. Egyrészt már MagSafe-kompatibilis, ami az első generáció esetében csak a frissített, 2021-ben bejelentett modellnél adott, tehát a korábbi verziók ezt még nem tudták. Kimondottan hasznos, hogy az új változatott Apple Watch töltővel is lehet tölteni, illetve került bele Find My funkció is, tehát a Lokátorban magát a töltőtokot is meg lehet keresni. Ezzel kapcsolatos fejlesztés, hogy hangszórók is kerültek a tokba, ami nem csak a kereséskor, hanem pl. a merülő akkumulátor esetén is adhat visszajelzést. Ezúttal már a tok is korlátozottan vízálló, az IPX4 szabványnak megfelelő, úgyhogy a fröccsenő vizet bírja. Örömteli, hogy a második generáció tokján helyet kapott egy nyakbaakasztó-rögzítési pont is. A fejlesztések fényében nem meglepő, hogy a tok kicsivel nehezebb is lett (50,8 gramm a korábbi 45,6-tal szemben), ennek gyakorlati jelentősége nincs.

Összegzés

Fontos apróság, hogy a korábbi L, M és S méretű füldugók mellett a második verziónál az XS méret is a gyári kínálat része, tehát a dobozban három helyett négy méret közül lehet válogatni. Ez is egy olyan apróság, ami egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy ha valaki most szeretné megvásárolni élete első AirPods Próját, melyik verzió mellett tegye le a voksát. Írásunk témája viszont nem ez, hanem az, hogy érdemes-e az első generációt másodikra cserélni.

AirPods Pro 2 négy méretű szilikon füldugóval

A rövid válasz itt az, hogy nagyon sok esetben igen, de nem feltétlenül. Ha valaki teljes mértékben elégedett az első generációs modelljével, nem vágyik sem jobb zajszűrésre, sem jobb hangminőségre, sem hosszabb üzemidőre, boldogan használhatja a korábbi változatot. Akinek viszont fontosak a felsorolt dolgok, kiemelt tekintettel a zajszűrésre, az véleményünk szerint elgondolkodhat a váltáson, az új modellel biztos, hogy nem fog csalódni. 

EPICO - AirPods Pro 2 szilikon tok - fekete
EPICO - AirPods Pro 2 szilikon tok - fekete
7 990 Ft

Készleten