Mit telepítsünk egy új Mac-re és főleg mit ne…

Izgalmas feladat digitális életterünk felépítése saját igényeink szerint. Akik előzőleg már rendelkeztek Mac-kel, megtehetik, hogy minden adatukat, beállításukat, szoftvereiket átköltöztetik. Ez nagyon kényelmes és időtakarékos megoldás, ráadásul több módon is elvégezhetjük – ez egy következő cikk témája lesz. Vannak azonban esetek, amikor érdemes elgondolkodni az újrakezdésen és elkezdeni a nulláról.

Ha az első Apple gépet vettük, akkor a helyzet adja magát, új operációs rendszer, új környezet. Vajon mi az, amire szükségünk van azon kívül, amit a dobozban kaptunk? Az Apple nem csak az ipari formatervezés csodáival igyekszik elkényeztetni minket, hanem azzal is, amit a gép első indítása után előtelepítve találunk. A fő szempont az, hogy az átlag felhasználó a gép elindítása után minden feladatot képes legyen elvégezni, amire a mindennapokban szüksége lehet. Az ablakos rendszerről váltók igen gyakran rutinból lázas sietséggel kezdenek különféle szoftvereket vadászni és sokszor feleslegesen telepíteni, majd mikor ezek egyike-másika problémákat okoz, vagy nem úgy működik ahogyan elképzelték, csalódott kommenteket írnak különféle netes fórumokba… (Még az is lehet, hogy e cikk alatt is lesznek ilyen megjegyzések, melyeket igyekszem megválaszolni, vagy ha tévedek valamiben, bűnbánatot gyakorolni…)

Nos, mi az, amit kapunk és mi az, amire nincs szükségünk? A mac OS előtelepítve jár minden Mac-hez, számtalan beépített funkcióval, ami nem teszi szükségessé egy halom kiegészítő szoftver telepítését. Van jó böngészőnk (Safari), Mail programunk, iPhoto fotóink kezeléséhez, iMovie videóink szerkesztéséhez, GarageBand a zeneszerkesztés kedvelőinek. Ingyenesen jár az iWork csomag, (Pages, Numbers, Keynote) egy komplett irodai megoldás dokumentumokhoz, táblázatokhoz, prezentációkhoz. Minden új gépre ingyenesen letölthetőek az App Storeból. A rendszer fájlkezelője, a folyamatosan fejlődő Finder minden fontos fájlkezeléssel kapcsolatos feladatra alkalmas, segítségével távoli szervereket vagy a Back to My Mac szolgáltatás segítségével akár többi Mac gépünket is elérjük. Rendszerszinten tudunk tömörített es PDF fájlokkal dolgozni, optikai lemezeket írni. A biztonsági mentés is egyszerű a TimeMachine segítségével. Egy halom dologról pedig még említést sem tettem.

Mi az, amire mégis szükségünk lehet?

Videolejátszóra.

Nem szép dolog, de előfordul, hogy nem csak az iTunes Store-ból jutunk filmekhez, ezért a beépített QuickTime lejátszó mellett szükségünk lehet egy mindenféle formátummal és filmfelirattal megbirkózó lejátszóra. Ilyen a VLC vagy a MPlayerX. Az előbbi a videolan.org, az utóbbi pedig a mplayerx.org címről ingyenesen letölthető. Ezek valamelyikének letöltése szükségtelenné teszi pluginek (pl. DivX, Flip4Mac, Perian) rendszer alá telepítését, sőt ha nem új a rendszerünk és már telepítettük ezek valamelyikét javaslom az eltávolításukat, mert számos alkalommal tapasztaltam, hogy galibát okoztak.

Ha valamiért alternatív fájlkezelőt keresünk, számos alkalmazást találunk, ezek közül nem csak azért, mert magyar fejlesztés, hanem azért is, mert szerintem a legjobb és folyamatosan fejlődő program a ForkLift 2. a Mac App Storeban elérhető. Windowsról áttérők is szeretni fogják, akik a Total Commander kétablakos fájlkezeléséhez szoktak. Jó alternatíva a Path Finder is.

Microsoft Office? Kell vagy nem?

Átlag felhasználónak az iWork mellé szerintem nem. Az iWork programok mind kezelni, mind előállítani képesek az Office közismert fájlformátumait. Sőt, erre még a beépített Szövegszerkesztő alkalmazás is képes. Természetesen vannak, akiknek a munkája, munkahelye megköveteli az Office használatát, olyan bonyolultabb dokumentumokkal, táblázatokkal, prezentációkkal dolgoznak, melyek nem biztos, hogy ugyanúgy néznek ki iWork alatt és vannak, akik megszokták, szeretik, ragaszkodnak hozzá. Sokan hosszú évek óta Outlookot használnak levelezésre és egyebekre, ezen nem szeretnének változtatni. Szerencsére elérhető az Office Mac-re is, például az iSTYLE-ban készletről.

A magyar nyelv és a Mac viszonya.

Lassan már 4 éve, hogy megjelent az OS X Lion, amely már rendszerszinten tudott magyarul, aztán rövidesen – a professzionális szoftverek kivételével (Aperture, Final Cut Pro X) – az összes Apple program megkapta a magyar nyelvi támogatást. Számomra érthetetlen módon a helyesírás-ellenőrzés azóta sem került be a rendszerbe, de ezen gyorsan segíthetünk. Töltsük le az alábbi tömörített fájlt, majd kibontás után a benne található 2 fájlt másoljuk be a /Library/Spelling mappába. A Rendszerbeállításokban pedig a Billentyűzet beállítási panelre, ott pedig válasszuk a „Szöveg” fület, majd a helyesírást állítsuk magyarra. Innentől működik helyesírás-ellenőrzés.

Vírusirtó.

Most biztosan kikapok valamelyik kommentben, de Mac-en nincs szükség vírusirtóra, ugyanis még mindig nincs igazi működő vírus Mac-re. Az elmúlt 14 évben három, azaz három „vírusról”, tudunk, melyek nem is voltak igazán vírusok, mert a felhasználónak kellett telepítenie ezeket. 2012-ben jelent meg a Flashback névre hallgató kártevő, ez jelentett fordulópontot az Apple és a vírusok viszonyában. Némi botrány is kerekedett abból, hogy későn reagáltak rá, aztán kiadtak egy biztonsági frissítést, amely bezárta a kapukat a vírus működése elől és egyben ki is irtotta azt. Azóta a Rendszerbeállításokban az App Store beállítási panelen ha kipipáljuk a „Rendszeradatfájlok és biztonsági frissítések telepítése” lehetőséget, valamint a Biztonság és adatvédelem-ben csak a Mac App Store és azonosított fejlesztők által kiadott szoftverek futtatását engedélyezzük, védettnek érezhetjük magunkat.

Tapasztalatból mondom, a jelenleg Mac-re megvásárolható vírusirtók amellett, hogy lassítják a gépet és belekavarnak a rendszerbe, ezzel problémákat okozva, csak windowsos partnereinket védik attól, hogy például ne kapjanak tőlünk windowson futó vírust tartalmazó mail csatolmányt.

Virtualizáció.

Sajnos előfordulhat, hogy olyan program használatára kényszerülünk munkánk miatt, melynek nincs Mac-es alternatívája, – ilyenek például bizonyos számlázóprogramok, sőt, léteznek olyan őskövület rendszerek, melyek Internet Explorer használatát követelik meg. Vannak, akik ragaszkodnak a magyar nyelvű Office csomaghoz, nekik lehetőségük van virtuálisan futtatni Windowst az OS X alatt. Ebben két szoftvercég verseng, a Parallels és a VMware.

Azoknak, akik kedvenc windowsos játékuk miatt nem szeretnének teljesen elszakadni az ablakoktól, inkább a beépített Boot Camp alkalmazás segítségével natívan, külön partícióra telepített Windowst ajánlom, mivel az kihasználja a számítógép összes erőforrását

Végezetül van, amit nem ajánlok…

Létezik több kiegészítő szoftver is, mely lehetővé teszi NTFS partíciók írását. Sok összeomlott rendszerű géppel találkoztam, ahol ez volt a hiba forrása. Ha vegyes környezetben használunk külső merevlemezt, a legjobb, ha azt a Lemezkezelőben ExFAT-ra formázzuk. Ez mindkét operációs rendszer számára méretbeni korlátozás nélkül írható-olvasható. (Windows 7 vagy újabb esetén.)

Egy következő cikkben, rendszerkarbantartással, adatok költöztetésével foglalkozunk majd, ott még visszatérünk néhány fenti gondolathoz.