Számtalan érdekesség került napvilágra az iOS 14 kiszivárgott kódjából

Mint azt már korábbi cikkekben is említettük, a napokban kiszivárgott a soron következő, egészen pontosan 14-es iOS kódjának néhány részlete. Ha valóban úgy szól a fáma, mint ahogyan a leakelt funkciók mutatják, egészen jó ötletek kerülhetnek az új rendszerekbe.

Achtung, achtung, nyugágyakat előkészíteni, a szokásosnál eggyel hosszabb írás következik!

Mivel mostanában számtalan hírforrásból kezdtek el töredékinformációk keringeni, ezért igyekeztem őket tematikusan összegyűjteni. Azt ugye mondani sem kell, hogy az éppen mindenfelé dervistáncot járó koronavírus mindenkinek minden fronton beleköphet a levesébe, ezért akár eszközök, akár funkciók terén érdemes fenntartásokkal kezelni az információk tényszerűségét. Kezdjük is talán az eszközökkel.

Új iPad Pro

Az iOS 14 kódja szerint az idén bemutatásra kerülő iPad Pro legnagyobb dobása a legutóbbi Pro iPhone-szériában bemutatott, 3D-s time-of-flight szenzorral ellátott, ultraszéles látószögű, széles látószögű és telefotó kamerából álló triumvirátus lehet. Ami egészen nagy előrelépést jelentene kamera fronton.

Ez persze magával hozza azt a tényt is, hogy az AR vonalra nagy valószínűséggel ráerősítenek az eszközök, ami egyben más hardveres változásokat is indikál, de egyelőre a processzor és egyéb grafikai modul változásairól nem érkezett kézzelfogható infó. Az iOS és iPadOS AR-es fejlesztéseire még a szoftveres részben kitérünk.

iPhone 9 / iPhone SE 2

Szegény, totál tudathasadásos eszközt várja már mindenki úgy, mint a Messiást. Engedjetek meg egy gondolati kitérőt: reggel a Facebookot böngészgetve, az egyik magyar nyelvű Apple-témájú csoportba dobott be valaki infókat azokról az újításokról, amik az Üzenetek alkalmazásban várhatók, alatta első komment: “SE 2 mikor lesz?”. Azt hiszem tökéletesen példázza a helyzet “súlyosságát”.

Tehát (most éppen) iPhone 9: a kiszivárgott kód az újonnan érkező készülék esetén a Touch ID mellett egy számunkra kevésbé releváns új funkció érkezéséről számol be, ez pedig az Express Transit, vagyis magyarul Expressz tömegközlekedés használata.

Bár a funkció nálunk is elérhető beállítás a telefonokon (és órákon), egyelőre nem igazán foglalkoztunk vele, mert tömegközlekedést biztosító vállalataink egyikénél sem érhető el ez a fizetési megoldás, melyről az Apple így nyilatkozik:

Ha az Expressz tömegközlekedés mód engedélyezve van, akkor nem kell Face ID-val, Touch ID-val vagy jelkóddal hitelesítenie magát, amikor Apple Payjel fizet az utazásokért iPhone vagy Apple Watch eszközeivel. Emellett nem kell felébresztenie vagy feloldania a készüléket, és semmilyen alkalmazást sem kell megnyitnia.

Hozzánk egyébként legközelebb a londoni TfL (Transport for London) támogatja az Apple megoldását. Ha még gyorsan a brit fővárosba utaznátok, mielőtt újra útlevél kell hozzá, gondoljatok arra, hogy megfelelő készülék és bankkártya esetében már nem kell az Oyster Carddal szórakozni utazás során.

Mivel a funkció csak iPhone 6s-től felfelé érhető el, a források szerint az Apple ezzel is a váltásra buzdíthatja a régebbi készülékekkel rendelkező felhasználókat.

Apple TV

Az iOS 13 bétáiból már kiderült, hogy a vállalat effektív egy új készülék gyártásán dolgozhat. A 14-es leakelésből pedig az a plusz infó érkezett a képbe, hogy nemcsak az eszköz, a hozzá tartozó Siri Remote távirányító is megújulhat. De a tippen kívül sajnos semmilyen kézzelfogható paraméter nem látott napvilágot sem a boxról, sem pedig az irányítóról.

AirTag

A mesés (hol volt, hol nem volt) AirTagről most éppen azt a legújabb információt sikerült kibányázni a kódból, hogy akár nagyobb mennyiségben is párosíthatók lesznek iOS-es készülékekkel és a bennük található akkumulátorok akár a felhasználók által is cserélhetők lehetnek. Ez jó hír lenne, főleg árazási fronton. Az arra alkalmas készülékeken, akár valamilyen kiterjesztett valóságos megoldással is kereshetők lehetnek az AirTaggel ellátott objektumok és talán még csipogtatni is lehet majd őket hangosan. Egy kicsit talán túl szépen is hangzik.

Szoftveres újítások

Jöjjenek a szoftveres újítások, kezdjük az iOS és iPadOS rendszerekkel:

Itt kilőnék két újdonságot, hiszen a főképernyő és új gesztusok bevezetéséről már külön cikkben nyilatkoztunk korábban. De nem kell aggódni, maradt még más is a kiszivárgott infók közt.

A már jól ismert Night Shifthez hasonlatos funkció érkezhet a HomeKit-támogatott eszközök körébe is. A gyakorlatban ez azt jelenthetné, hogy pl. az okos és színváltós izzók a napszaknak és fényviszonyoknak megfelelően vagy előre időzítés alapján változtathatnák színüket és színhőmérsékletüket.

Az iOS 13-ban debütált HomeKit Secure Videókat az új rendszer személy- és tárgyfelismeréssel láthatná el, mely sokkal könnyebbé teheti a hosszú felvételeken történő keresést. Kérdés, hogy ennek nemcsak a technikai, de biztonsági és személyiségjogi oldalát hogy oldanák meg.

Ami pedig nálunk még egyelőre egészen off, a HomePodok alapértelmezett beállítása, mint AirPlay 2-es hangszórók Apple TV esetén.

Jöhetnek a QR-kódokhoz hasonlatos AR-tagek az Apple “Gobi” fedőnév alatt futtatott kiterjesztett valóság projektjében. A tagek egy teljesen új AR-élményt hoznának működésbe, ha rájuk irányítjuk a készülék kameráját. Elsőként az Apple Store-okban és Starbucksban tesztelt funkció pl. a fókuszban lévő termékek információját és árát jeleníti meg. Ez mondjuk tényleg elég menő lenne. Jelenleg úgy tűnik, hogy a lehetőséget később megnyithatják külsős fejlesztők számára is. Na, az igazi kánaán lenne.

Leszámolhatnak végre a drága és borzalmasan gagyi – meg a készüléket totál leszívó -, harmadik féltől származó dinamikus háttérkép megoldásokkal úgy, hogy külső fejlesztők új háttérképei automatikusan integrálhatók lennének a rendszerbeállításokba. Számomra nem a leghiánypótlóbb funkció, de tekintve, hogy hányan töltenek le még mindig háttérképes alkalmazásokat, lehet mégis az.

Új szekciót kaphat a Fotók alkalmazás, a #ShotOniPhone néven rendszeresen, különböző tematikában meghirdetett versenyek bekerülhetnek az alkalmazásba. Nem egészen tudom elképzelni milyen formában. Talán az tűnik a legracionálisabbnak, hogy itt lehetne beküldeni a saját fotókat.

Az iOS és iPadOS mellett az watchOs és tvOS kapcsán is jött egy-egy újdonság. Az óra esetében a véroxigénszint mérésről már korábban mi is jelentettük, de emellé még érkezett egy-két ígért nyalánkság.

Ilyenek például a kihagyhatatlan watch facek, amikből mindig érkezik egy új csokornyi minden egyes új OS-szel. Emellé most jöhetne a saját kompozíciók másokkal való megosztása. Így ha össze raksz egy tök jó új face-t tök jó komplikációkból, könnyen megoszthatod a kontaktjaiddal, ha mondjuk bármelyiküknek bejönne a kreálmányod.

Szintén watch face vonalon még érkezhet az Infograph névre keresztelt face továbbfejlesztett változata az Infograph Pro, melynek leghangsúlyosabb új eleme a tachográf lehetne, mely alkalmas lenne a sebesség mérésére a megtett út és eltelt idő ismeretében. (v = s/t, meg van még, általános iskolai fizika óra.)

Még továbbra is watch face… eddig egyedi háttérképként beállíthattad a saját fotóidat vagy egy egész összeválogatott galériát, most ide is megérkezik a megosztás. Már megoszott fotó mappákból is készíthetsz dinamikusan változó háttérképeket. Nagyon rágyógyultak erre a watch face vonalra most.

Jöhet a szülői felügyelet, screen time és school time. Feltételezhetően egy rakat beállítást fedve ahhoz, hogy a szülők korlátozni tudják csemetéik Apple Watch használatát a nap során.

Bekerülhet továbbá az évek óta áhított alvásmonitorozás, ehhez mondjuk rendesen optimalizálni kell a fogyasztást, töltést és akkumulátoridőt. Hiszem, hogy a legtöbben nemcsak azért veszik le az órát éjjel, mert nem szeretnek abban aludni, hanem mert ilyenkor jön el a töltés ideje.

Emellett a Vezérlőközpontba (Control Center) új gombok kerülhetnek a Sleep mode és Noise detection személyében.

És jöhetnek az iPhone nélkül csak az órára készített és feltelepíthető alkalmazások, ha már a saját App Store-t is behúzták.

Ezzel egyidőben a tvOS-be bekerülhet az Edzés alkalmazás (Workout), új szintre emelve ezzel a TV előtti ugrálás élményét. Természetesen HealthKit integrációval, így az edzés adatai ugyanúgy szinkronizálódnának a felhőbe, mint a többi készülékre is egyaránt.

Kihagytam volna valamit? Ne felejtsd el a fejemre olvasni és bővítem vele a cikket! :)