Szolgáltatásdömpinget mutatott be az Apple

A ma esti Keynote-ban két órán keresztül mutatták be az Apple az új szolgáltatásait. Előfizetéses magazinok, egyedi gyártású tévéshow-k, saját hitelkártya volt a terítéken.

A ma esti Apple Keynote merőben más volt, mint az eddigiek. Azt már a múltheti iPad mini és iPad Air, iMac és AirPods frissítések kapcsán is mindeki biztosra vette, hogy itt nem lesz helye a hardvereknek, és a nyitóvideó után Tim Cook is nyomatékosította: ez most csak és kizárólag az Apple új szolgáltatásairól fog szólni.

Az Apple vezetője egy általános bevezetőben rámutatott, hogy az Apple erőssége, hogy a hardver-szoftver-szolgáltatás hármas együttesét jobban kezeli, mint bárki más a világon. Ezzel tényleg nehéz vitába szállni. Mint, ahogy mindig is kiemelt szerepet kapott a vállalat életében az egyszerű felhasználhatóság, a részletekre való odafigyelés, valamint a biztonságra törekvés.

Ezek után pedig két órán keresztül jött az infó a legújabb szolgáltatások részleteiről. Némelyikről sokat tudtunk már, mások kissé meglepőek voltak. De menjünk időrendben:

Apple News+

Az első nagy bejelentés az Apple News+ szolgáltatás volt. Miután számos olyan hír keringett a neten, hogy nem sikerült a legnagyobb amerikai napilapokkal egyezségre jutni, nagy kérdés volt, mit tud Cupertino felmutatni. A válasz: magazinok. Olyan minőségi tematikus brandeket szereztek meg, mint a Times, a National Geographic, The New Yorker, Vogue, Fortune, Rolling Stones. Emellett a Wall Street Journal és a Los Angeles Times is csatlakozott a legnagyobb napilapok közül.

Egy nagyon ízléses megoldás, animált borítóképpel, minőségi gyűjteménnyel, valami olyasmi, ami a magazinok táborát is visszanyerheti, és kifejezetten jól néz ki iPhone-on és iPaden. Mindezt havi 9,99 dollárért, ugyanúgy családi megoldásban megoszthatóként, mint az Apple Music esetében. Egy szuper szolgáltatás… amerikaiaknak. Ez egy visszatérő elem lesz cikkünkben: mától az USA-ban és Kanadában elérhető, ősszel jön Ausztráliába és az Egyesült Királyságba. Hogy a világ többi részébe elér-e bármikor, arról nincs információnk.

Apple Card

Egy olyan téma, amiről eddig kevés hír szólt. Az Apple Pay sikerén felbuzdulva az Apple saját bankkártya kibocsátását jelentette be. Egy kifejezetten innovatív megoldás, napi pénzvisszafizetésekkel, ügyfélközpontú megjelenítésekkel, Wallett app integrációval, nagyfokú infomrációbiztonsággal. A Goldman Sachs lesz a kiadó bank nyártól, és persze csak az USA-ban elérhető. Nekünk marad a Revolut, akik ezzel sokat vesztenek Amerikában, és reméljük még nagyobb európai fókusszal kompenzálnak majd.

Apple Arcade

Az App Store játékai eddig sem voltak népszerűtlenek: több mint egymilliárd játékost tud felmutatni a 300 ezres kínálat mellett. Ám nagy a szakadék az ingyenes és a fizetős a játékok között, és utóbbiaknak nehéz versenyben maradniuk.

Az Apple azonban itt is egy új, az eddigiekhez hasonló szolgáltatást indít: az Apple Arcade előfizetéssel több mint 100 játék teljes verziójához és frissítéseihez férhetünk hozzá korlátlanul, mindenféle hirdetés vagy in-app vásárlás nélkül. Ezek a bemutató alapján exkluzív App Store játékok lesznek, azon belül pedig minden platformon elérhetőek lesznek. Vagyis iPhone-on, iPaden, Macen és Apple TV-n is tudunk vele játszani, akár egyik eszközről a másikra átugorva és folytatva. Online és offline is. Ugyanúgy családilag megosztható lesz, a szülők majd tudják kontrollálni a gyerekek játékidejét (húúú, ebből lesz balhé).

Ami szuper hír: 150 országba érkezik, vagyis vélhetően Magyarországra is! Ami kevésbé jó: csak ősszel jön, és az ára még nem ismert. A bemutató alapján azt gondolom, hogy nem a top játékokat várhatjuk, inkább másodvonalas, de minőségi címek kerülnek majd bele. Ennek ellenére tényleg várós, bár épp szeretném lejjebb tolni a heti 25 óra iOS játékot…

Apple TV+

A következő a sorban az Apple TV volt, először az Amerikában elérhető tévézéssel és on-demand vásárlásokkal. Bele se menjünk a részletekbe, a lényegi rész ezután jött.

A szolgáltatások kibővítése végre az Apple TV app kinyitására kényszerítette a vállalatot. A legnépszerűbb okostévékre, vagyis Samsungra, LG-re és Sonyra is érkezik az app, valamint Rokuval és az Amazon Fire TV-vel is használható lesz, illetve az ökoszisztémán belül a Macre is érkezik.

És akkor az, amire TV fronton sokat vártunk. Az Apple saját gyártású műsorokkal lép be az on-demand tévészolgáltatók egyre véresebb piacára, még épp a Disney előtt. Az új szolgáltatások ma esti legnépszerűbb elnevezési szokása itt is felfedezhető a sasszemű olvasók számára: jön az Apple TV+!

A bemutató lényege ezek után az volt, hogy bemutassák: az Apple a legminőségibb eredeti tartalmak gyártására törekedik majd az Apple TV+ szolgáltatásban. Ezt pedig az alapvetően megszokott trailerek helyett (túl) hosszú elbeszélésekből tudhattuk meg, amit maguk a színészek meséltek el. Az alábbiakat élvezhettük végig:

  • Steven Spielberg lépett a színpadra és egy 93 éves brand feltámasztását ígérte.
  • Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carell érkezett, hogy új, “Morning Show”-ra keresztelt showjukat reklámozzák be.
  • Jason Momoa és Alfre Woodard egy olyan világba kalauzoltak, ahol egy katasztrófa következtében az emberek elvesztették látásukat.
  • Kumail Nanjiani stand-upja kicsit hosszúra sikerült, mintha csak ki kellett volna töltenie az időt.
  • Bejött Nagy madár a Szezám utcából, és egy bábuval megdumálták, hogy majd Apple TV-n tanítják a gyerekeket programozni. Igen, ez tényleg megtörtént egy Apple Keynote-on.
  • J.J. Abrams és Sara Bareilles egy könnyed limonádéval érkezik majd. Utóbbi elénekelte zongorakísérettel a főcímdalt. Itt azért már vártuk a végét. Meg is jött Tim Cook, hogy bemutassa…
  • …Oprah-t. A legnagyobb dobás (az USA-ban kétségtelenül) a világ egyik, ha nem legbefolyásosabb talk show hostjának leigazolása volt. Hozza majd a világ elsőszámú könyvklubját. Ez hatalmas embertömeget mozgósít majd, ám ebbe a halmazba az iMagazin szerkesztősége egyelőre nem tartozik…

A szolgáltatás több mint 100 országban elérhető lesz, vagyis itthon is várhatjuk. Azonban csak ősszel érkezik, és az árról nem esett szó.

Ezzel pedig zárult is a bemutató. Nagyon más volt ez, mint a megszokott, és sok félkész projektet láthattunk. Ugyanakkor volt benne elég érdekes elem is, amire várhatunk. Viszont nem volt One more thing, hardveres bemutató.

TL;DR: jön majd előfizetéses játék a telefonunkra, ami szerintem menő lesz. Jön majd Netflix és HBO Go rivális, amit vélhetően sokan nézni fogunk, azok is, akiknek más márkájú okostévéjük van. És júniusban WWDC, ahol talán több, hagyományosan az Apple-hez köthető bejelentés érkezik, mert ez most nem erről szólt. Bővebben pedig szóban egy kicsit később.