iPad mini (2019): a kategória királya visszatért!

Az iPad mini 4. generációját 2015 őszén mutatta be az Apple, egy évvel az elődje után. Ezt követően azonban kínosan nagy szünet érkezett, és a legkisebb Apple tablet nem kapott frissítést, kivezetett terméknek hittük a termékpalettáról. Így egész sokan kihasználták a hosszú életciklusát, és napjainkig nyúzták szeretett iPad minijüket.

Számukra nagy örömöt, a legtöbb szakértőnek pedig némi meglepetést jelentett, hogy az Apple márciusban a Keynote előtti frissítésdömpingben bemutatatta a visszatérő modelt. Mielőtt kipróbáltam volna a 2019-es iPad minit, még sosem volt a kezemben egyik elődje sem. Habár iPadem (6. generációs) van, szerettem volna a használat során megérteni, hogy ez mégis kinek szól, és milyen alternatívákkal kell összehasonlítani.

Változatlan design

A bejelentés együtt érkezett a megújult iPad Airrel, és a két készülék szinte mindenben megegyezik, gyakorlatilag csak méretben tér el. A 2019-es kiadás ráadásul teljes mértékben megegyezik az iPad mini 4 designjával is: pontosan akkora a magasság, szélesség, vastagság, maradt a káva, maradt a Home gomb, a Touch ID, ami ugyanolyan intuitív nagyobb kihagyás után is (bár továbbra is jobban szeretem a gesztusvezérlést).

A 30 dekás súly is megegyező (pár grammon itt nem kell vitatkozni, pillekönnyű). A színek sem változtak: szürke, asztorszürke és arany kivitelben kapható. Hozzánk asztroszürke érkezett, ami abszolút kedvenc az irodában. A design kivesézését nem érdemes hosszúra nyújtani: semmi sem változott. Aki fogott már kezébe korábbi modelt, sötét képernyővel nem lát majd különbséget.

Okosabb kijelző

Annál inkább akkor, ha a képernyőt fehér háttérrel nézegeti. Ugyan szó sincs arról, hogy az iPad mini megkapta volna a csúcs iPhone-ok OLED vagy az iPad Prók Liquid Retina kijelzőjét, valójában nagyon hasonló az előző modellhez, ezúttal laminált kivitelben. Ezzel maradt a 60Hz-es frissítés az iPad Pro 120 Hz-éhez képest. Utóbbi valóban smooth érzést nyújt scrollozáskor, de az iPad mini esetében egyáltalán nem érezni, hogy ez hiányzik, egyáltalán nem érezni lassúságot.

Ellenben működik rajta a True Tone, ami az esti használatban hasznos, és alapvetően tényleg szerethető funkció. Az irodában ebben mondjuk nem értünk egyet: van, akit kifejezetten zavar, én speciel mindenemen használom.

Megérkezett az Apple Pencil támogatás is, ami tényleg szélesebbre húzza a felhasználási lehetőségeket. Első generációs Apple Pencillel működik, vagyis ebben sem ér fel az iPad Próhoz. Ez viszont azt is jelenti, hogy működik a Logitech Crayonnal is, ami még mindig egy költséghatékonyabb megoldás.

Összességében elmondhatjuk a külsőségekről, hogy egy visszafogott frissítést kaptunk. Egyfelől a már az iPhone-okban is megszokott funkciók megérkeztek, ám az Apple nagyon odafigyelt arra, hogy elkülönítse a három alsóbb kategóriás tabletet (iPad mini, 6. generációs iPad és iPad Air) a két iPad Prótól. (Ha ezt nem tette volna meg, jelentőset vesztett volna a 2018-as iPad Prók értéke.)

Jövőbiztos belső

Ezek után viszont joggal várhatjuk el, hogy legalább a belsőben kapjunk többet. Ezen a téren pedig bátran állíthatom, nem kell csalódnunk. Az iPad minibe került A12 Bionic chip pontosan az, ami az iPhone XS Max lelkét adja. Nehéz erről szóban állást foglalni, de használat során érezhetően erősebbnek tűnik elődjeinél, és az iPhone X-esem lecserélése után is látványost javulást tudott mutatni.

A teljesítmény pedig nem csak arra elég, hogy az iPad Airen 2019-ben gyakorlatilag bármit röccenés nélkül futtasson, de biztosítékot is jelent: ez a készülék ugyanúgy jövőbiztos lesz a következő 3-5 évben, ahogyan elődei voltak. Alapvető felhasználás esetén, mint a netezés, valószínűleg az utolsó frissítésig nem lesz panasz.

Amenniyben az AR ebben az időszakban jobban elterjed a piacon, az sem lesz túl nagy kihívás a mininek. Próbáltam vele komolyabb játékokat, és egyáltalán nem éreztem, hogy erőlködne. 15-20 perc tesztelés után még melegnek sem éreztem igazán.

Az akkumulátorra sosem lehetett panasz az iPad esetében, és a miniél is elmondhatjuk: sok estén át kell nyúzni tabletünket, ha teljes töltöttségről nullára akarjuk meríteni.

Minitablet, de mégis kinek?

Az iPad mini tesztjében nem azt tartottam izgalmasnak, hogy a tech specek olvasgatása után a kezembe vettem és ki is próbáltam. Pontosan tudtam, hogy mit fogok kapni, még akkor is, ha pont ilyen készülék még nem volt a kezemben. Ezzel szemben az, amit a teszt elején említettem, hogy ez a termék valójában hol helyezkedik el a palettán, milyen felhasználásra és kiknek ajánlanám 2019-ben, és egyáltalán minek az alternatívája, az már egy sokkal érdekesebb téma.

A minitabletek piaca nem éppen telített napjainkban, és akkor még finoman fogalmaztam. Ekkora méretben gyakorlatilag egyetlen gyártó tart eszközt a palettáján: az Apple az iPad minit. Innen jött a cím.

Azt is kicsit félrevezetőnek tartom, hogy az iPad mini az új iPad Airrel került bemutatásra, ezért néhányan azzal vethetik össze. Pedig lényegében az igazi vetélytársa az a 6. generációs, vagyis a jóárasított iPad, ami tavaly került bemutatásra. Ugyanúgy használhatod hozzá az Apple Pencilt.

A 6. generációs iPad ugyan nagyobb, de ez nem feltétlen előny, van aki a kisebb képernyőket szereti (lásd: mikor jön az új SE? kommentek). Az iPad olcsóbb, de ezért cserébe gyengébb belső hardvereket is kapunk. Ez 2019-ben még nem látványos, mindkettő egy jól használható hardver. Azonban egy iPad ára azért is magas, mert sokáig használható, és az iPad mini élettartama több évvel túlnyúlik majd a hatodik generációs iPadén. A két kijelző egymás mellett teljesen más színtónust ad. Nehéz elmondani, hogy mi a különbség, az meg szerintünk kifejezetten szubjektív, hogy melyik a jobb: nálunk 2-2 lett az arány.

Ezek alapján tényleg nehéz a döntés, és valószínűleg azon múlik, hogy mi fér bele a büdzsébe, a nagyobb vagy a kisebb méret az épp preferált számodra. És akkor még ott vannak az érzelmek, hogy épp melyik ragad meg. Böngésszétek bátran a webshopban, és döntsön mindenki belátása szerint.

És hogy ezek után kiknek ajánlanám egyértelműen az iPad minit? Nehéz kérdés. A gyerek azt kapna (nehogymár úgy menjen oviba, hogy nincs Apple terméke), ha nem lenne már otthon másik, amit használ (VersaCover Moshi tokkal, imádjuk!). Crayonnal ajánlom, hogy papír nélkül is menjen rajta a rajzolás, és a kézügyesség fejlesztésében is segítsen. Kisebb kezűeknek (jellemzően nőknek) is el tudom képzelni, hogy jobban tetszik ez a kivitel. Azoknak is, akik egy kisebb táskában akarják rendszeresen hordozni. De, amiben biztos vagyok: az eddigi tulajdonosoknak.

Fogalmam sincs, az iPad mini hány új rajongót szerez majd magának. Azonban a specifikációk ismerete, az eddigi beszámolók és pár nap próbahasználat alapján elmondhatom: a korábbi tulajdonosok most egy olyan ráncfelvarrást kaptak, amire érdemes frissíteni, hogy újabb négy évig működöképes minitabletjük legyen.

Számukra jó hírem van: az iPad mini már kapható az iSTYLE-ban is! Sétálj be az egyik boltba, ha szeretnéd kipróbálni. Vagy inkább rendeld meg a webshopban, mert kényelmesebb és gyorsabb!