Megéri iPhone 15-re váltani?

Megérkezett az új iPhone, amely rengeteg fontos területen fejlődött, így adódik a kérdés, hogy kiknek lehet érdemes lecserélniük a régebbi készüléküket.

Az elmúlt évtized bizonyította, hogy az iPhone-oknál egy okostelefon sem tartja jobban az értékét, és itt most nem elsősorban az anyagiakra kell gondolni, hanem a használhatóságra. Az iOS 17-es verziója még az 2018-ban bemutatott iPhone XR készülékre is megérkezett, amely példából könnyedén ki lehet számolni, hogy a friss operációs rendszer egy készülék megjelenésétől számítva legalább 5 évig biztosított, ami minden tekintetben elképesztő. Ebből adódóan egy új készülékcsalád megjelenésekor rengeteg felhasználó felteszi magának a kérdést: vajon érdemes a jelenlegi modellemet újra cserélni? A sima iPhone 15 esetében erre a kérdésre sok esetben viszonylag egyértelmű a válasz.

Pro rendszerchip

Az iPhone 15 megkapta az iPhone 14 Pro és Pro Max modellekben szolgáló Apple A16 Bionic rendszerchipet, ami felhasználási területtől függően 10-15 százalékkal gyorsabb az iPhone 13 és iPhone 14 modellekben is megtalálható Apple A15 Bionicnél. A memória sávszélessége viszont nagyjából 50%-kal nagyobb, ami teljesen időtállóvá teszi ezt a hardvert. Teljesítmény tekintetében az A16 Bionic jelenleg a leggyorsabb mobilos chipsetek között foglal helyet, a korábbi trendeket figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy az elkövetkezendő években akár a legkisebb teljesítménybeli probléma is jelentkezne ennél a megoldásnál. Ráadásul az akkumulátor ha nem is jelentősen, de nagyobb kapacitású az iPhone 14-nél, amely egyébként szintén kiváló üzemidővel rendelkezik, így az iPhone 15 esetében kijelenthető, hogy a legextrémebb felhasználás mellett is bírni fogja szuflával. Ráadásul az iPhone 15 bizonyos tekintetben még az iPhone 14 Pro készülékeket is lekőrözi: megkapta a második generációs Ultra Wideband chipet, aminek köszönhetően a hatótávolság a precíziós keresésnél a tripljára nőtt, a Lokátorban pedig akár a barátainkat is megkereshetjük, ami a zsúfolt helyeken nagyon hasznos lehet.

Apple A16 Bionic lapka

Fejlett képalkotás

Képalkotás tekintetében szintén óriási az előrelépés az előző verzióhoz képest, bár ezt ilyen egyértelműen talán túlzás kijelenteni: az iPhone 14 készülékcsalád kamerarendszere is elképesztő fotókat csinálni, ettől függetlenül örömteli, hogy az iPhone 15 főkamerája 48 megapixeles felbontású. Ez az előző generációnál csak a Pro modelleknél volt elérhető, és lehetővé teszi, hogy alacsonyabb felbontásban kétszeres veszteségmentes zoomot használjunk, aminek köszönhetően ugyanúgy három látószögünk van (0,5x, 1x, 2x), mint mondjuk az iPhone 14 Pro esetén. Bár az iPhone 15 esetében nem egy Pro modellről beszélünk, mi úgy gondoljuk, hogy a készülék azok számára is tökéletes választás, akik a munkájukban használják az okostelefonjuk képalkotó képességeit.

Apple iPhone 15 kamera

Dynamic Island

Szintén az iPhone 14 Pro készülékcsaládból érkezett a Dynamic Island, az a képernyő tetején található kivágás, amely nem csak elképesztően jól néz ki, hanem könnyíti és gyorsítja is a készülék használatát, a segítségével a futó alkalmazások közötti váltás ugyanis minden korábbinál gyorsabban megy. A kijelző maximális fényereje 2000 nitre nőtt, ami a duplája az iPhone 14 által nyújtottnak: ennek kizárólag kültéri használatnál van jelentősége, ott viszont szemmel látható a különbség. A teljesség kedvéért persze azt is meg kell említeni, hogy a megnövelt, 120 Hz-es képfrissítés továbbra is a Pro modellek sajátossága, ezt ugyanis nem kapta meg az iPhone 15. Hiába beszélhetünk tehát elképesztően jó minőségű kijelzőről a sima iPhone 15 esetében, a Pro változatok még jobbak; valami különbségnek azért csak kell lennie, nem igaz?

Apple iPhone 15 Dynamic Island, azaz dinamikus sziget

Tovább is van

Az eddig felsoroltak valószínűleg önmagukban is rengeteg embert bíztatnak váltásra, de nem szabad elmenni amellett sem, hogy az iPhone 15 már C-típusú USB-csatlakozót kapott, amelynek köszönhetően nem kell egy külön Lightning kábelt magunkkal hordanunk, minden eszközünket egy kábellel tudunk tölteni. Kis mértékben változott a dizájn is, a kontúros szélek nekünk nagyon tetsznenek, ahogy a megerősített üvegfelületek kapcsán is jók az érzéseink. Ezek az újdonságok viszonylag egyszerűvé teszik a dolgunkat, amikor valaki arra kérdez rá, hogy érdemes-e iPhone 15-re cserélni: a válasz ugyanis szinte minden esetben igen. Az iPhone 11 és iPhone 12 családok esetében nincs kérdés, legyen szó akár Pro modellekről is, a sima iPhone 15 lepipálja őket. Az alap iPhone 13-hoz képest szintén rengeteg a fejlődés, a Pro modellről váltás esetében viszont le kellene mondanunk a 120 Hz-es ProRes kijelzőről.

A váltást számos módon tesszük könnyebbé: régi készülékedet az Easy Upgrade program segítségével tudod beszámíttatni, új készüléked akár hitelre is megvásárolhatod és köthetsz rá iSTYLE Készülékbiztosítást is, a különféle Apple szolgáltatásokat (Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, iCloud+) pedig három hónapig ingyen adjuk. A vásárlás amúgy kockázatmentes, nálunk ugyanis 14 helyett 30 napos a termékvisszaküldési idő, tehát ha esetleg meggondoltad magad, ilyen hosszú időn át visszaküldheted a készüléket. Ha pedig valamiért úgy alakul, hogy az iPhone-t szervizelni kell, igénybe veheted a Hozom - Viszem szervizfutárunkat, aki az otthonodból hozza el a készüléket, és oda is viszi vissza a javítás után, amelynek időtartamára cserekészüléket is biztosítunk számodra.